За пореден път Столичния общински съвет не избра свой председател

...
За пореден път Столичния общински съвет не избра свой председател
Коментари Харесай

Теризев не изключи разговори и с Борисов, и Нинова за шеф на СОС

За следващ път Столичния общински съвет не избра собствен ръководител и отсрочи гласуването за 25 януари. Мотивът - да има повече време за спомагателни договаряния, през което да се реализира възможен консенсус.

Припомняме, че във вчерашния ден се организира Васил Терзиев и групата му " Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София ", на която не участваха от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ", само че на която за първи път бе стартирана концепцията за ротационен принцип на избор на ръководител на груповия орган.

Интересен акцент от изявленията през днешния ден, като цяло преповтарящи позициите на партиите в градския парламент и от предходните дни и седмици, бе позицията на столичния кмет Васил Терзиев, че вероятен вид е и диалог на равнище партийни водачи, т.е. с този на ГЕРБ, Бойко Борисов, и този на Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова.

" За съглашение сега е мъчно да приказваме, най-малко от това, което е говорено като договаряния, не сме там. За съгласие по краткосрочните тематики - да, за което е належащо, би се говорело със съответните заинтригувани ", отговори Терзиев на въпрос на News.bg дали потърсил разговор с Борисов или Нинова.

В понеделник ще продължат опитите за реализиране на консенсус, като ще бъдат поканени на среща всички групи от СОС, отговори ни още той.

" Никога вратата не е била затворена за който и да било, ние постоянно сме търсили за разговор всички. Математиката е елементарна - без ГЕРБ или Българска социалистическа партия, или и двете, няма по какъв начин да има устойчиво ръководство с наше присъединяване. Тоест, или ще има сглобка, или ще има, не знам кои са шаферите и кумовете, само че когато стане, ще бъдете поканени. Но няма такава сглобка и сделка, в случай че имаше, от дълго време да се бяхме оженили ", уточни иронично той, в същото време потвърждавайки, че и ГЕРБ ще бъдат поканени в бъдещите диалози.
 ГЕРБ още веднъж чакат алена женитба в СОС
ГЕРБ още веднъж чакат алена женитба в СОС

Кризата даже не била политическа, а управническа

Следва да отбележим обаче, че по информация на News.bg, групата на ГЕРБ в СОС изобщо не е получила покана за втората поредна среща за търсене на консенсус, проведена във вчерашния ден.

Големите групи в СОС да престанат да споделят " не ", а да предложат работещи решения, прикани Терзиев.

На наш въпрос столичният градоначалник не изключи още - процесите в СОС може и да са пленник на по-големи процеси в страната - тези в " некоалицията " към идната сглобка.

" Предполагам, не съм от тези диалози, с цел да ги разясня. Част съм от диалозите в СОС, споделям, че до момента в който ГЕРБ и Българска социалистическа партия непрекъснато подлагат на критика и отхвърлят да поемат отговорност за каквото и да било, няма да имаме ръководител на СОС, бил той ротационен, бил той и неротационен. "
 Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС
Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

А ГЕРБ продължавали с деструктивното си държание, а имали 90% съвпадане в стратегиите

Винаги групата на ПП/ДБ и " Спаси София " се е отнасяла с почитание към сътрудниците си в СОС, по тази причина не се е обръщат към партийните централи, разяснява от своя страна тематиката за възможен разговор на равнище партийни водачи Борис Бонев. Но другояче, уточни той, било обикновено да се водят и сходен вид диалози.

И Бонев, както Терзиев, разкритикува останалите групи, че не дават действителни причини, а единствено подлагат на критика. " Ясно е, че ние като най-голяма група, носим най-голяма отговорност, само че това не амнистира другите. "

Никога на диалозите до момента не е бил поставян ултимативно въпросът за името на ръководителят на общинския съвет, като даже и ПП/ДБ/СС да са били склонни да поддържат някого отвън тях, то отсрещната страна постоянно е отказвала като ответно деяние да се подпише под съглашение за съществени политики за София.

" Защото за харчовете съм сигурен, че ще намерим поддръжка, само че трябват и промени, които са тежки и непопулярни, там би трябвало да се поеме отговорност. "

Българска социалистическа партия ще се явят на идната среща, проведена от кмета Терзиев в търсене на излаз от патовата обстановка, даде обещание ръководителят на БСП-София Иван Таков.

" Но дублирам - Българска социалистическа партия няма да бъде буфер на някакви вътрешни взаимоотношения сред сглобката на национално равнище, Българска социалистическа партия е сериозна партия. "

Социалистите също по този начин не одобряват концепцията на ПП/ДБ/СС за ротационен ръководител на СОС, а следвало да се откри необятен консенсус за взимането за значимите за София решения.

" Никога не сме говорили за коалиция, започнахме диалози с групата на ПП/ДБ/СС по цели, които са били консенсусни. Това, което се случи 3 дни по-късно, бе една отрязана ръка ", напомни и демонтажа на Паметника на руската войска Иван Таков.
 Ваня Григорова вижда сериозна политическата рецесия в София
Ваня Григорова вижда сериозна политическата рецесия в София

Тя зачерта взаимно ръководство с ПП/ДБ

" Възраждане ", за разлика от предходните два пъти, ще се явят на срещата, която следва да се организира в понеделник, съобщи Деян Николов от партията на Костадинов, съгласно който диалозите стават все по-трудни, само че към момента не невъзможни.

" Не сме оптимистично настроени във връзка с изхода от рецесията ", отсече той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР