За пореден път промените в Изборния кодекс нажежиха страстите между

...
За пореден път промените в Изборния кодекс нажежиха страстите между
Коментари Харесай

Шеги, страсти и обиди при дебатите за Изборния кодекс


За следващ път измененията в Изборния кодекс нажежиха пристрастеностите сред депутатите. Текстовете, препоръчани от ГЕРБ, които би трябвало да се гласоподават през днешния ден на второ четене, не са подкрепени от нито една друга групировка, в това число и от съдружните сътрудници.

Още преди днешното съвещание Движение за права и свободи обявиха, че няма да се записват и няма да обезпечат кворум. Българска социалистическа партия се записаха с концепцията да има спор и да се отхвърлят текстовете, които съгласно левицата, ще доведат до безпорядък и може изцяло да провялат изборния развой.

От Движение за права и свободи желаеха точката за Изборния кодекс да бъде изтеглена от днешния дневен ред. Очаквано, предлагането бе отхвърлено.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък изиска ГЕРБ да отдръпват плана си за нова Конституция. Тя изиска министър председателят Бойко Борисов да внесе в Народното събрание избавителен проект за справяне с рецесията, който да е избавителен пояс за народа. Защото плана за Конституцията бил избавителен пояс само за самия Борисов.

Българска социалистическа партия, също така, още един път повториха позицията си, че желаят напълно машинно гласоподаване. Докато от ГЕРБ вкарват две варианти – с машини, и с бюлетини. Нинова съобщи, че това е следващият опит на ръководещите да си отворят малка врата за операция на вота. Българи, спасението от фалшификации е само и единствено високата изборна интензивност, добави Нинова. И добави, че няма по какъв начин ГЕРБ да търсят „ европейски опит “, тъй като европейците не фалшифицират бюлетини.

Репликира я Тома Биков от ГЕРБ. Било възмутително тя да приказва за фалшификации на изборите, откакто имало изказвания, че има операции във вътрешнопартийните избори в Българска социалистическа партия. Нямало по какъв начин Нинова да разгласи, че изборите ще са фалшифицирани 6 месеца преди да са извършени.

Крум Зарков от левицата пък ядоса болшинството с репликата си, че ръководещите „ грухтят “. От „ Обединени патриоти “ реагираха доста афектирано и желаеха от ръководителя на парламета да му наложи наказване. От групата настояха и различен народен представител от Българска социалистическа партия в лицето на Явор Божанков, който насочи апел „ ръководещото болшинство да бъде озаптено “.

Всичко стартира с процедурата по метода на водене на Крум Зарков. Последните седмици се вижда рискова наклонност, почнала от това, че вкарахте публицистите в мазето, предходна през това, че не допуснахте гражданското общество и специалистите в комисия и свършихте с грухтенето, сподели още Зарков във връзка дюдюканията на ГЕРБ по време на дуплика на Корнелия Нинова към Тома Биков.

Милен Михов от Патриотите разгласи от трибуната, че „ грухтене е определение за връзка на скотски тип, не за народни представители “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР