За Пловдив в последно време се говори като за най-интересния

...
За Пловдив в последно време се говори като за най-интересния
Коментари Харесай

Пазарът на имоти в Пловдив: Баланс след еуфория

За Пловдив напоследък се приказва като за най-интересния и динамичен пазар на парцели в страната. Цените на недвижимостите там са с към 30% по-ниски от тези в София, и с към 12% под цените във Варна и Бургас (по данни на Bulgarian Properties). В същото време Пловдив и покрайнините му са измежду най-бързо разрастващите се райони в България. Вторият по величина български град притегля трудови мигранти от по-малките селища, доста студенти и поток от туристи. Освен това голям брой задгранични компании откриват бизнеса си там. Макар като брой поданици Пловдив да не пораства, заетостта, междинната заплата и покупателната дарба на семействата в него се усилват. Всичко това ускорява търсенето на парцели за покупка, чартърен и като инвестиция и подтиква новото строителство в града. Цените в Пловдив се пробват да догонят тези в другите огромни градове, което дава обещание добра рентабилност за вложителите в парцели. Освен това през 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата. Това сложи града под интернационалните прожектори, докара в него повече задгранични туристи и сътвори упования за задгранични купувачи на парцели. В началото на годината да вземем за пример консорциумът LeadingRe, който сплотява 600 имотни организации от 70 страни в света, подреди Пловдив измежду петте европейски града, които биха спечелили най-вече от английските вложители в парцели след Брекзит.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
По-малко покупко-продажби, по-слаб растеж на цените

Както постоянно се случва, всеобщата аудитория научава за протичащите процеси, когато те са на затихване. " След няколко доста мощни години още от началото на 2019 година следим закъснение на динамичността на пазара ", споделя Анна Димитрова, ръководител на управителния съвет на Национално съдружие " Недвижими парцели " - Пловдив. За полугодието в града и региона са подписани 6711 покупко-продажби. За съпоставяне, през цялата 2018 година те са били 16 020, а през първото й полугодие - 7622. Спадът по отношение на предходната година за първото тримесечие е 16%, а за второто – 8.5%. Сделките с ипотека също понижават - и като брой, и като дял. През полугодието на 2019 година те са 1939 – 28% от всички, а през същия интервал на предходната година са били 2643 – 34%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В началото на годината покупко-продажбите се случваха мъчно. Имаше интерес, и то не дребен, само че множеството надценени предложения и неотстъпчивостта на продавачите отблъскваха купувачите ", изяснява динамичността Десислава Милошевич, районен управител на " Адрес ". " През последните месеци обаче притежателите започнаха да оферират парцелите си на пазарни цени и са по-склонни на договаряния. От началото на годината покупко-продажбите без коментар по офертната цена нарастват с към 10% и евентуално наклонността ще се задържи до края на 2019 година ", прибавя тя. Това изяснява за какво второто тримесечие е по-силно от първото.

" Данните за цените също удостоверяват, че пазарът се успокоява. През второто тримесечие междинната цена на жилищата в Пловдив доближи 766 евро/кв.м, което е 6% растеж по отношение на същия интервал на 2018 година За съпоставяне - през предходната година беше реализиран растеж в размер на 16%, разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties. Според нея, защото цените в Пловдив към момента са по-ниски от тези във Варна и Бургас, има капацитет в допълнение да набъбнат.

Баланс на търсене и предложение

" Покачването на цените беше подбудено от недостига на парцели и огромния интерес при търсенето. Въпрос на време е предлагането да изпревари търсенето ", споделя Анна Димитрова. На този стадий обаче търсенето и предлагането са във краткотраен баланс по общо мнение на сътрудниците за недвижими парцели. Според някои – към този момент с лек превес на предлагането. Новото строителство е в огромен размер. До края на годината се чака да бъдат приключени голям брой нови планове. Тъй като има избор, а и се обрисува още по-голям, купувачите деликатно се оглеждат и по-бавно вземат решение. Други избират да изчакат да видят по какъв начин ще се развие пазарът, преди да подхващат покупка. Друга причина покупко-продажбите да стават по-бавно е и че постоянно двете страни са в развой на напасване във връзка с цената. Оценката като цяло е, че пазарът към момента не е разгърнал цялостния си капацитет, само че е въпрос на време и това да се случи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Изконсумиран резултат от културната столица

" Ефектът от оповестяването на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 се прояви още преди началото на самодейност, когато зачестиха запитванията за пазаруване на парцели с капиталова цел ", споделя Мариета Гаргова, районен управител на " Имотека Пловдив ". " Този вид покупки продължиха и през началото на 2019 година Сегментът към този момент се връща към естествените си равнища и не е толкоз натоварен ", прибавя тя. " Основно се купуваше за отдаване чартърен. От друга страна упованието цените на парцелите в града да не престават да нарастват сътвори известни спекулативни настройки, които способстваха за това растежът на цените да е по-висок от междинния за огромните градове ", прибавя Полина Стойкова. Според Десислава Милошевич покупките с капиталова цел в Пловдив са били рационално решение. По нейна оценка сега доходността от отдаване чартърен на двустайно жилище на добра локация в града е към 4% на годишна база. А растежът при цените по отношение на втората половина на 2018 година, е към 7% - по-висока от тази в София поради по-ниските цени на жилищата там. По данни на Bulgarian Properties доходността от сходни жилища е 6-7%, а растежът в цените за полугодието – 6%.

Купувачите с капиталова цел

От организациите за недвижими парцели обрисуват два съществени вида купувачи с капиталова цел в Пловдив. Българи, които живеят в чужбина и търсят къде да вложат спестяванията си. Хора от близките обитаеми места - също със спестявания. Мотивите им са упованието да се увеличи цената на парцелите в Пловдив в околните години и опцията да се печели от наеми.

За задгранични купувачи по-скоро се приказва като за обособени случаи. Илияна Руменова, управител на Luxximo Finest Estates за Пловдив, изяснява, че градът се оказва атрактивен за англичаните заради забавните нови планове на цени, които нямат конкуренция другаде в Европа. Тези настройки са се обрисували на огромното интернационално ревю A place in the sun в Лондон преди месеци, където организацията е взела участие със личен щанд. Тогава стана известно и че България се завръща в класацията на топ 10 от местата за пазаруване на парцел в чужбина за англичаните през 2019 година Според Руменова, с цел да се разгърне този капацитет, са нужни групови старания за реклама.

Краткосрочните наеми и центърът

" Спекулативните покупко-продажби оказаха въздействие на първо място върху цените на жилищата в централната градска част ", споделя Мариета Гаргова. Там е арт кварталът " Капана " – сърцето на културния живот. Множество парцели в региона се отдават краткосрочно чартърен посредством аirbnb и Booking за туристи. Цените на парцелите в центъра са релативно високи. Движат се към 1000 – 1500 евро на кв.м по данни на Luxximo Finest Estates и сред 850 - 1200 евро на кв.м съгласно Arco Real Estate. Понижение не се чака, защото в центъра няма свободни огромни имоти за застрояване и предлагането на парцели на вторичния пазар е лимитирано, споделя Илияна Руменова.

Традиция в дълготрайните наеми

Като академични град Пловдив е с развъртян пазар на дълготрайните наеми. Той става изключително жив в месеците преди началото на следващата нова академична година. " Запитванията са главно за регионите към университетите и гимназиите. Там обаче притежателите поддържат релативно високи наемни цени. В множеството случаи, с цел да се стигне до договорка, наемателите вършат компромис с планувания си бюджет и заплащат по-високата цена. В по-слабо желаните региони наемодателите са тези, които са склонни на отстъпки ", споделя Мариета Гаргова. Средните месечни наеми са 400 лв. за двустаен апартамент и 600-650 лв. за тристайно жилище по информация на Анна Димитрова. А Десислава Милошевич дава образец с прекрасен двустаен апартамент наоколо до Медицинския университет, който се предлага за към 300 евро месечно. Според Полина Стойкова през тази година равнищата на дълготрайните наеми остават без смяна и доминира търсенето на двустайни жилища с една спалня наоколо до съществени връзки. А Илияна Руменова отбелязва, че измежду студентите има и чужденци.

По общо мнение за капиталови покупки с концепцията за дълготрайно отдаване чартърен най-атрактивни са регионите към висшите образователни заведения и най-много този към Медицинския университет. " Търсенето е огромно и това разрешава на притежателите да поддържат високи наеми, а и жилищата там са с висока ликвидност ", споделя Мария Гаргова.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Купуващите за живеене

" Обичайно хората, които купуват за лично прилагане, са млади фамилии със или без деца, сред 30 и 40 години, със постоянни приходи към и над междинните ", споделя Десислава Милошевич. Анна Димитрова прибавя, че младежите избират спокойствието на регионите в периферията на града. Когато ще употребяват парцела за обитаване, те са с по-високи критерии - към постройката, инфраструктура, обслужващи обекти, опцията за паркиране и други

Общо е наблюдението, че на пазара на жилища в Пловдив доминират покупките на двустайни жилища, само че през 2019 година се ускорява ползата към тристайните. По данни на " Имотека " жилищата с една спалня образуват към 50% от всички покупко-продажби от началото на годината на фона на близо 40% покупки на жилища с две спални. Полина Стойкова изяснява преобладаващото търсене на двустайни жилища (ново строителство, сред 55 кв.м и 65 кв.м) с това, че те са подобаващи и за живеене, и за отдаване чартърен. А засиления интерес към по-просторни жилища - с търсенето от млади фамилии от Южна България, които избират да работят в Пловдив. " Очакванията са цените на тристайните жилища да са 60 000 - 65 000 евро. За двустайните жилища междинните цени варират сред 40 000 и 45 000 евро ", разясняват от Arco Real Estate. В по-малка степен, само че въпреки всичко отчитаме търсене и на многостайни жилища в централна градска част, прибавя Илияна Руменова.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Гребната база на гребена на вълната

Високите цени в центъра на Пловдив пренасочват интереса към региони, близки до кв. " Христо Смирненски ", Гребната база и прилежащия парк " Отдих и просвета ", а също и към южната част на града, където има панорама към Родопите.

" Районът на Гребната база и паркът се развива като по-престижен и с по-качествена среда на живот. Там инфраструктурата е добра и тече огромно строителство на нови жилища – в това число и затворени комплекси. Предлагат се и парцели на зелено на налични цени, което притегля купувачите ", споделя Мариета Гаргова. Според Полина Стайкова в кв. " Христо Смирненски " в региона на " Мол Пловдив " нараства и търсенето на нови жилища за инвестиция за отдаване чартърен.

Иначе жилищно строителство има в съвсем всеки квартал на града. Най- желани за живеене са регионите към необятния център - " Каменица " 1 и 2, " Съдийски квартал ", " Кършияка " - в зоната към " Гранд хотел Пловдив ", и " Мараша ". Според разбора на Arco Real Estate търсене има и в регионите " Въстанически ", " Тракия " и " Кършияка ", като цените са сред 600 и 800 евро на кв.м. Клиенти се намират и за парцелите в покрайнините на града при цени сред 500 и 550 евро на кв.м.

Защо да не е къща

В статистиките регионът на Пловдив се отличава от другите с множеството строителни разрешителни за къщи. В самия град къщи за непрекъснато живеене се строят към Гребна база, в " Остромила ", " Беломорски ", " Коматево ", споделят от организациите. Очертава се и търсене за редови къщи или комплекси с къщи за непрекъснато живеене в радиус до 5-10 км от Пловдив. В с. Марково да вземем за пример се построява огромен комплекс с близо 90 къщи. Желаещите да живеят в къща преглеждат още Белащица, Първенец, Храбрино, Брестник и др.ПРОГНОЗИ: КАК ЩЕ съдебна експертиза РАЗВИВА ПАЗАРЪТ В ПЛОВДИВ Анна Димитрова, ръководител на УС на НСНИ – Пловдив, и член на УС на НСНИ

Очакванията са за един спокоен пазар. С интензивното засищане с подготвени към този момент планове ще се породи равновесие на ценовите равнища, без огромни отклонения от сегашните. Факторът " на ниска цена финансов запас " още веднъж ще бъде мотор. Миграционните процеси към Пловдив ще бъдат дейни и през идващите години. Градът и районът ще продължат да притеглят от ден на ден български и непознати вложители.Десислава Милошевич, районен управител " Адрес " - Пловдив

Добрата вест е, че пазарът е постоянен и ще остане подобен, до момента в който банките поддържат положителни условия за ипотечните заеми. В края на годината чакам всички жилища в развой на създаване да се осъществят, което ще стабилизира и ценовите равнища в града. Мариета Гаргова, районен управител " Имотека " - Пловдив

Очаквам постоянен пазар, с стабилно търсене. Купувачите ще подхващат все по-дълго премисляни покупки. Това евентуално ще ограничи повишените предложения. С увеличението на парцелите, препоръчани на пазарни цени, покупко-продажбите ще се подписват по-бързо.Полина Стойкова,
изпълнителен шеф на Bulgarian Properties
За 2019 упованията ни са за една постоянна година без трагични промени в търсенето, предлагането и в цените на парцелите в Пловдив. Има капацитет повишаването на цените в Пловдив да остане над междинното за огромните градове и в средносрочен проект те да се изравнят с тези в Бургас и Варна.Илияна Руменова, управител на Luxximo Finest Estates за Пловдив

Пазарът на недвижими парцели в Пловдив през 2019 година дава поръчка за непоклатимост. В съществуването на задоволително парцели – ново и вторично строителство, виждаме по-голям избор за купувача. Той би могъл да успокои цените, само че не и да ги тласне фрапантно надолу. Очакваното усилване на строгостта на банките при финансирането и покачването на лихвените равнища би балансирало пазара. Дори и да се усети лека застоялост, няма причина да се стигне до рецесията отпреди 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР