За първото полугодие на 2019 г. броят на потребителите на

...
За първото полугодие на 2019 г. броят на потребителите на
Коментари Харесай

Делът на потребителите с просрочени кредити в България се свива с над 10%

За първото полугодие на 2019 година броят на потребителите на кредитни принадлежности, които са просрочили отговорностите си, е бил 570 хиляди души, което е с над 10% по-нисък брой от същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ), в която членуват представители на бранша, чиито пазарен дял е 80%. Същевременно се намалява с 347 лева и междинният размер на задълженията, които фирмите от организацията са събирали - до 815 лева Общият размер на предоставените за събиране заеми са 464,3 млн. лева по отношение на 743,9 млн. лева година по-рано, което е спад от съвсем 38% на годишна основа.
 Брекзит без договорка може да увеличи английския дълг до равнища, невиждани от 60-те години
Брекзит без договорка може да увеличи английския дълг до равнища, невиждани от 60-те години

Задълженията могат да набъбнат до 100 милиарда паунда и общият дълг да доближи 90% от националния приход

Сред аргументите, които от АКАБГ открояват като мотори на позитивните трендове на кредитния пазар, са икономическата обстановка и повишението на платежоспособността на българите, които от ден на ден се пробват да изплащат отговорностите си в период. " Не е за занемаряване и различен факт - финансовата просвета на българите се усъвършенства, въпреки и последователно ", показва в изказване ръководителят на асоциацията Райна Миткова. " Те от ден на ден схващат, че неплащането на дължимото носи само негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и надлежно да запазят положителното си кредитно досие. "

Най-голям дял от отговорностите, които са събирали членовете на асоциацията, са били банкови заеми, които образуват 49% от всички събрани отговорности и което въпреки всичко се намаляват с 5 процентни пункта на годишна основа. На второ място са небанковите артикули, при които се следи растеж от 2 процентни пункта до 20%, следвани от телекомите, чиито дял се повишава в същата степен, единствено че до 17%. Категорията " небанкови артикули " включва бързите заеми, при които стабилността се дължи от обстоятелството, че няма основни промени на клиентите на този сегмент.
 МФ сполучливо пласира нов държавен дълг за 69 милиона лв.
МФ сполучливо пласира нов държавен дълг за 69 милиона лв.

20 годишните скъпи бумаги са с рентабилност 1,38 %

Двоен е растежът на изкупения дълг, съгласно данните на асоциацията, като той възлиза на 1,1 милиарда лева през първото полугодие. Причината за това са няколко банкови покупко-продажби, през интервала, при които са били продадени обилни по мярка пакети от дълг, въпреки че и като се изключи тях от институцията записват сериозна интензивност на пазара. " Стремежът към изчистване на пакетите не е резултат от социао-икономически трендове в България ", написа заместник-председателят на АКАБГ Лилия Димитрова. " Това е интернационална процедура, която от дълго време е реалност в Европа, просто наклонността тук идва със забавяне, само че чакаме да се резервира в идващите 1-2 години. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР