За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли

...
За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли
Коментари Харесай

Строителните предприемачи: Не сме обществен враг

За първите шест месеца на годината строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столична община почти 7,8 млн. лв. от такси за позволения за градеж на здания. Издадените визи за създаване на жилища са с общо 788 214 кв. м РЗП, демонстрира информация в Национален статистически институт.

Предвид сериозния принос към бюджета на София и ролята на строително-инвестиционния бранш за стопанската система на града, членовете на Асоциацията чакат и ще изискват обективно и законосъобразно административно обслужване. От организацията твърдо се опълчват на опитите да се вкарват рестрикции в строителния развой със спекулативна цел в границите на предизборната акция и по-късно. 

„ Недопустимо е участниците в бранш, който основава работни места и внася доходи в локалния бюджет, да бъдат заклеймявани като публичен зложелател. Нашата активност е директно обвързвана с възстановяване на виталния стандарт на хората посредством построяването на налични и качествени жилища. А всякога, когато властта приказва за жителите, като че ли не помни, че ние и нашите чиновници също сме жители “, разяснява Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

Макар издаването на строителни разрешителни да съставлява огромна част от таксите, дължими от строителните бизнесмени, не по-малко основни са и разноските за облагородяване на средата към обектите. Отговорността за построяването на инфраструктура в някои елементи на града е напълно трансферирана на бизнесмените. 

„ Собствеността върху уличната регулация и разминаването сред кадастрална карта и регулация съществено попречват строителния развой. Освен качествени и навременни административни услуги, за възстановяване на изискванията е належащо приходите от строителни позволения да се влагат в създаване на инфраструктура и облагородяване на средата, там където се строи. Считаме, че тези средства би трябвало да се разходват само в територията на квартала, а не да се причисляват към общия бюджет. Така регионите с интензивно жилищно строителство ще се устроят вярно още в стадий на капиталовото строителство, а не догонващо, както е в този момент “, показва Димитър Димитров, член на НАСП.

Пазар на жилища

Засиленият интерес към нови жилища се обуславя от подобряването на покупателната дарба. При 5% растеж на цените на парцелите на годишна база, нарастването на междинната работна заплата за София по отношение на второто тримесечие на 2018 е съвсем 14%.

Голям % от хората, търсещи да закупят парцел, се насочват към ново строителство, поради което съвсем 100% от плановете се продават преди да получат позволение за прилагане. Около 1/3 от купувачите разчитат на банково финансиране, демонстрират данните на Асоциацията.

„ Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните пространства, изключително тези с елементарен достъп в самото жилище. Близо 80% от клиентите имат условие за място за предпазване на движимостите, както и мокро помещение, когато търсят нов дом. Тази нужда е директно обвързвана с подсигуряването на битово улеснение, изключително при фамилиите с деца “, добавя Десислава Петрова, член на НАСП.

По думите й клиентите се интересуват от ден на ден и от общите елементи на постройката – имат предпочитание да прегледат някоя от към този момент издигнатите здания на вложителя, с цел да са наясно какво биха могли да чакат за своя предстоящ нов дом.

Предложения от НАСП

Членовете на Асоциацията поддържат показаните ограничения от „ Визия за София “, само че регистрират и пропуските в обсега на плана. Сред значимите въпроси без предложение за решение остава построяването на инфраструктура. „ Успешното обмисляне на града би трябвало да бъде учредено на задълбочени публични полемики, експертни мнения и най-важното – резистентност, дългосрочност и вероятност. В момента най-належаща е смяната и подобряването на транспортната инфраструктура, която би трябвало да изпреварва, а не да изостава от капиталовата активност “, споделя Борислав Точевски, член на НАСП.

От Асоциацията упорстват за въвеждане на електронно строително позволение, като  една от най-съществени и належащи стъпки за облекчение на административната тежест. Дигитализирането на целия развой ще докара до повишение на успеваемостта на обществото и ограничение на напрежението в сектора, безапелационни са специалистите.

„ Нашето предложение е да се понижи размерът на плановата документи, нужна за издаване на позволение за строителство по образеца на други европейски страни. Според нас са задоволителни: инспекция на архитектурния план за сходство с градоустройството, даване на легализация на структура и пожарна сигурност от лицензиран съветник “, добавя Георги Шопов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР