За първите последователи външният на Спасителя не е бил интересенТой

...
За първите последователи външният на Спасителя не е бил интересенТой
Коментари Харесай

Истинското лице на Исус - царско или човешко

За първите почитатели външният на Спасителя не е бил забавен Той е късо подстриган и с дребна брада, облечен е в туника до коляното, с къси ръкави и химатион
 

Историците от дълго време към този момент не спорят - Исус е историческа персона, живял е в антична Палестина, бил е евреин, проповядвал е по собствен метод еврейския закон, учил е на добродетели, които и през днешния ден почитаме и съблюдаваме, без значение дали сме вярващи или не. Това, което учените не могат да ни дадат обаче, е по какъв начин е изглеждал Исус? Каква на цвят е била кожата му, какъв брой висок е бил, какви облекла е носил, какво е излъчвало лицето му? Не, ще кажете, всеки знае кой е Исус. Той е най-изобразяваната персона в цялото западно изкуство и можем да го разпознаем накъдето и да се обърнем. Разбира се, това е илюзия, а по какъв начин в действителност е изглеждал Исус е една от най-дразнещите мозъка загадки на античната история.

Познат и чужд, Син Божи, само че и човек

Убедени сме, че можем да разпознаем Исус, защото обликът му е преекспониран в изкуството, киното и литературата. Срещаме картините и скулптурите с него в безчет християнски храмове, домове, обществени здания. Той е с европейски черти, има кестенява (а постоянно и руса) коса и светлокафяви или сини очи. Лицето му е издължено, носът изострен и волеви, има дълга коса и друга по мярка брада. Дрехите му също са дълги - туника до земята и с необятни торбести ръкави, както и огромна тога. Изглежда поддържан, с добре сресана коса, здрави зъби, чист като сълза, а облеклата му постоянно са като нови.

Последното не важи за тези картини, книги, театрални постановки и филми, които изобразяват страданията и разпъването на Христос, само че и по този въпрос имаме много добра визия. Даже прекомерно трагична, в случай че си напомним режисирания от Мел Гибсън филм " Страстите Христови ". Актьорът в ролята на Исус там е Джим Кавийзъл - идеалният красавец - висок, с добре поставено тяло, тъмна коса и сини очи. Точно той напълно не дава отговор на доказателствата, които археолозите са изровили, за типа на средностатистическия мъж от времето на Христос.

Но, героят по-скоро би трябвало да е с растеж сред 1,65 и 1,70 м, и да тежи не повече от 60 кг. Като се имат поради и тежките условия, в които е живял Исус, че е бил от оскъдно, мъчно изкарващо хляба си семейство, то визията ни за него се трансформира съществено. Времето на проповедничеството му е образец за аскетичен метод на живот, включващ дълго вървене пешком. Вероятно е бил много жилест селяндур, твърд като камък и почти толкоз прелъстителен. А изображенията в икони, картини, скулптури, книги, театрални постановки и филми са резултат от две хилядолетия културна история. Първите облици на Исус задават образец, по който е показван и през днешния ден - държател, имащ значително външния тип на езическите богове.

Коса, брада, лице... всичко е от гръко-римския свят. Някои от най-древните оживели рисунки и фигури на Исус го демонстрират общо взето като по-млада версия на висшия господ Юпитер или морския му брат Нептун. Дори ореолът на слънчевия господ Аполон е прибавен към главата на Исус, с цел да покаже небесната му природа. В ранното християнско изкуство има и огромна къдрава коса като на бога Дионис. Тези изображения не демонстрират Исус Христос като човек, а го издигат в фетиш, вършат по този начин, че да излъчва достолепието на цар, съдник и Син Божи, само че не и селяндур обикалял античната Юдея.

Как да си представим земния Исус

Притеснителното е, че е невероятно да сме сигурни по какъв начин е изглеждал Исус. Дори единствено поради обстоятелството, че външният му тип не е представлявал съвсем никакъв интерес за първите му почитатели. Те са били евреи, възпитани във религия, която строго не разрешава да се изобразява божественото. В евангелията от Новия завет пък той не е разказан, нито като висок, нито като невисок, добре изглеждащ или елементарен, мускулест или нежен. В описаното от Матей и Лука научаваме, че Исус е роден във Витлеем, като дете е прекарал известно време с родителите си в Египет, преди да се върнат в Галилея и да заживеят в Назарет. На възраст " към трийсет години " стартира пътят му на просветител, само че няма нищо, което да го отличава от другите към него, най-малко на тип. Матей и Лука, както и Марко и Йоан, не ни оставят информация по какъв начин наподобява Исус, има единствено някои препратки към облеклото, което той и учениците му носят.

Дрехите на учителя

Във времената на Исус дългите одежди са носени от заможните мъже при специфични мотиви и с цел да покажат статута им в обществото. В Евангелието от Марко е написано: " Пазете се от книжниците, които обичат да вървят пременени, и да одобряват поздравите по пазарите, и първите столове по синагогите, и първите места при угощенията. " Думите на Исус нормално се смятат за по-близки до действителността трудове в евангелията, т.е. можем да им имаме вяра. Значи можем и да предположим, че той в действителност не е носил такива облекла.

В онази ера мъжът всекидневно е носил туника с дължина до коляното (хитон), а дамата - с дължина до глезена. Да облече хитон с дамска дължина би било много странна форма на изява от страна на представител на мъжкия пол. Върху туниката поставяли тога (химатион), а знаем, че Исус носи такава, тъй като нея е докоснала жена, търсила излекуване от него в един от случаите в Евангелието от Марко. Мантията е от огромно парче вълнен плат, не доста дебела и по тази причина е трябвало да се слагат по два броя от нея при по-студено време. Химатионът може да се носи по разнообразни метод, да виси до под коленете и да покрива изцяло по-късата туника.

Качеството, размерът и цветът на мантиите са значими. Лилавото и някои разцветки на синьото демонстрират великолепие и почитание. Те са царствени цветове, тъй като багрилата, употребявани при изработката им, са редки и скъпи. Исус не носи чисто бяло. В Юдея то е признак на сектата на есеите, които следват прецизното пояснение на еврейския закон. В сцената на Преображение, Евангелието от Марко демонстрира, че преди събитието Исус не е носил чисто бяло: " Дрехите Му станаха блестящи, прекомерно бели, като сняг, каквито белилник на земята не може избели. " Логично е преди Преображение Исус да се носи като елементарен човек, с нормалните за времето облекла, направени от необагрена вълна, т.е. не чисто бели.

Други данни за облеклото на Исус има в изложение на миговете на изтезанието му, когато римските бойци, както написа в Евангелието от Йоан, си поделят одеждите му: " А бойците като разпнаха Исуса, взеха облеклата Му и ги разделиха на четири дяла, на всеки боец по един дял; взеха и дрехата. А дрехата не беше шита, а изтъкана цяла от горе до долуЕ " Тук историците допускат, че има и еврейски молитвен шал (талит), както и тога с пискюли (цицит).

Краката обути в сандали

На краката си Исус би трябвало да е носил сандали, както всички в тези времена. В пустинните пещери покрай Мъртво море и Масада са открити сандали от епохата на Исус, тъй че можем да забележим какви тъкмо са били. Съвсем елементарни, с подметки от съшити дебели части кожа, с кожени ремъци, преминаващи сред пръстите на краката.

Лицето и главатана мъдреца

Исус е евреин (от Юдея) и чертите на лицето му няма по какъв начин да не са еврейски. За произхода му съдим от голям брой писмени източници, в това число в посланията на деятел Павел в Новия завет. Посланието до Евреите свидетелства за това: " (Е) тъй като очевидно е, че Господ наш възсия от Иуда. " Та, какъв би трябвало да е бил един евреин от това време, разказан от Лука: " Иисус, когато начеваше служението Си, беше на към трийсет години. "

През 2001 година за документалния филм " Син Божий " телевизия Би Би Си възлагана правосъден антрополог да сътвори модел на мъж от Галилея. Той употребява автентичен череп, открит в региона в сегашен Израел. Разбира се антропологът не претендира, че лицето и главата на Исус са били тъкмо такива. Идеята му е да покаже на феновете, че Исус е човек на своето време и татковина. Няма никакви сведения той да се е отличавал от сънародниците си по своя външен тип.

Като оставим настрани моделирането посредством антични остатъци от кости, може би най-хубавото удостоверение за това по какъв начин е изглеждал Исус е в изображението на Мойсей върху стените на синагога от ттт в. в Дура-Европос (на територията на днешна Сирия, където са открити и останките на най-старата в света християнска църква). Тамошният Мойсей демонстрира по какъв начин са си представяли еврейски влъхва в гръко-римския свят. Този облик е доста по-правилен като основа за показване на историческия Исус, спрямо по-късните византийски шаблони за изобразяване на Спасителя. Той е късо подстриган и с дребна брада, облечен е в туника до коляното, с къси ръкави и химатион.

Благодарение на археологията актуалните учени безспорно знаят повече за моментния пейзаж, в който е живял Исус. И все пак облиците на Исус, които продължаваме да сътворяваме в разнообразни сфери на изкуството, демонстрират, че колкото и реален да желаеме да забележим Христос, той постоянно ще е образуван от личната ни просвета и от предразсъдъците ни. Засега " същинското " лице на Исус си остава повече или по-малко празно платно, което всяко потомство рисува, демонстрирайки своята религия и добродетели, само че и минусите си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР