За първите 6 месеца в Министерството на иновациите и растежа

...
За първите 6 месеца в Министерството на иновациите и растежа
Коментари Харесай

Даниел Лорер последва Атанас Атанасов: Направи клип какво е свършил за 6 месеца

За първите 6 месеца в Министерството на нововъведенията и растежа се концентрирахме върху поддръжката за българските дребни и междинни компании, както и за привличане на вложения. Насочихме се към поощряване на високотехнологични и конкурентни производства, битка с корупцията, а оттова и повишение на приходите и връщането на правовата страна. Това показа Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер във видеоклип във Facebook.

По европейските програми—Създадохме стратегия за енергийна успеваемост, по която 1000 компании ще получат грантови средства, с цел да понижат сметките си за ток. Работим към този момент интензивно с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да имаме по-ефективни механизми за понижаване на опциите за корупция по европрограмите.

По Плана за възобновяване и устойчивост—Изработихме и до месец ще започва първата процедура за 260 млн. лева, които ще бъдат налични за софтуерна рационализация на българските компании.

Обърнахме посоката в Българската банка за развитие—Преди там се раздаваха заеми единствено на обичани компании от доста милиони, в този момент към този момент няма потребност да познаваш човек в ББР, с цел да получиш заем. Банката отпуска заеми по стратегии единствено на дребни, междинни и започващи компании и към този момент е на облага от 19 млн. лева за първото тримесечие.

През Фонда на фондовете—Обявихме нови 96 млн. лева по извънредно сполучливата стратегия за Възстановяване, за обезпечаване на ликвидност и средства за нови вложения, промяна и напредък за българските дребни и междинни компании. С помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до повсеместен кредитен портфейл от 250 млн. лева, по този начин българските МСП ще имат доста улеснен достъп до бизнес заеми без поръчителство.

Активизирахме поддръжката за стартъпи—Към края на първото тримесечие 170 български започващи компании са получили финансиране посредством инструментите на Фонда. България към този момент има своя първи така наречен еднорог - високотехнологична започваща компания, оценена от вложителите на повече от 1 милиарда $.

Тук към този момент е вярното място за високотехнологични вложения, където компании да основат своето мъдро произвеждане и развойни центрове.

След срещи с евентуални вложители, вложения за над 300 млн. лева са оповестени от началото на годината. Отделно от това, единствено по Закона за поощряване на вложенията сме насърчили 7 компании с вложения за над 130 млн. лева, които ще основат над 1300 работни места.

Неслучайно, по данни на Българска народна банка, задграничните вложения за първото тримесечие се усилват 4 пъти по отношение на предходната година.

- Организирахме над 20 бизнес форума, на които български компании да намерят непознати сътрудници за своя експорт. Експортът за първите 3 месеца на България е рекорден- Активизирахме съдействието сред бизнес и образованиеСтартирахме първия институт в България за изкуствен интелект, взаимно с два от водещите институти от Швейцария. Така страната ни ще има същински топ експерти на международно равнище и ще можем да развиваме младежите у нас.

Подписахме съглашение с Европейската галактическа агенция—Българските компании ще могат да вземат участие интензивно в галактическата промишленост на Европа. Микро, дребните и междинни предприятия и научноизследователските организации в страната ще вземат участие в основаването на нови галактически технологии, приложения и образователни стратегии за галактическо инженерство.- Вече сме член на капиталовия комитет на Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/ и това дава убеденост на непознатите вложители у нас. Това е явен знак за интернационалната инвеститорска общественост за стабилната и предвидима среда в България, което се чака да докара до засилен интерес от страна на евентуалните вложители и нови благоприятни условия за вложения, които да се осъществят в страната- Продължаваме поддръжката за българската стопанска система, с цел да остане конкурентоспособна, макар рецесиите. Брутният ни вътрешен артикул набъбна с над 4% през първото тримесечие, индустриалната продукция доближи връх за всички времена. В българската стопанска система се върнаха средства, с надзор и с фокус- Бюджетните дефицити са в границите на плануваното, изхарчените остатъци са за пенсии и енергийни обезщетения, а общата задлъжнялост на страната е по-малка по отношение на предходната година. България се откъсна от съветския газ. Европейската комисия одобри българския План за възобновяване и устойчивост- България получи покана да стартира договаряния за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, решително тръгнахме по пътя към Еврозоната, имаме към този момент и действителен късмет за Шенген- Получихме утвърждение от Европейска комисия за 13 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност. Финализирахме и съглашението за партньорство за бъдещите кохезионни вложения и новата серия стратегии, на обща стойност 22 милиарда лева по новия програмен интервал до 2027 година
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР