За първи път за обществеността се отваря обширен свръхсекретен ядрен

...
За първи път за обществеността се отваря обширен свръхсекретен ядрен
Коментари Харесай

Дания отваря секретен бункер от Студената война за посетители

За първи път за обществеността се отваря просторен свръхсекретен нуклеарен бункер, прикрит надълбоко в гората Ролд в Северна Дания. Той хвърля светлина върху всекидневието по време на Студената война.

Подземното леговище, в което всичко е непокътнато като в капсула на времето, става музей от понеделник на фона на съживените страхове в Европа от нуклеарен спор след нахлуването на Русия в Украйна.

Бункерът е издигнат сред 1963 и 1968 година по гледище на НАТО след руските нуклеарни опити и Карибската рецесия.

Наречен " Regan West ", той е планиран да приюти датското държавно управление и настоящия монарх при положение на нуклеарна война.

Сгушен под дърветата, на 60 метра под тебеширен рид, той е трябвало да бъде " последният бастион " на демокрацията в Дания, споделя пред Агенция Франс Прес шефът на музея Ларс Кристиан Норбах.

Разположен на съвсем 400 км северозападно от Копенхаген, бункерът е бил основан, с цел да приюти датските управляващи за 30 дни.

" Водородната бомба изцяло промени обстановката във връзка с това по какъв начин може да се реагира на нуклеарна офанзива ", съобщи пред Агенция Франс Прес кураторът на музея и историк Бодил Франдсен.

" Бункерите, които към този момент имахте, по никакъв метод не можеха да устоят на гърмежа. Така че трябваше да се направи нещо ново ", сподели тя.

Оцеляването на държавното управление при положение на нуклеарна злополука е от значително значение за суверенитета на нацията, означи тя.

" Докато има държавно управление тук, което може да претендира за надзор над най-малко част от страната, и до момента в който има държавно управление, което към момента се корени в Дания, тогава Дания като суверенна демократична страна е към момента жива ", изясни Франдсен.

" Капсула на времето "

Неизползван, бункерът е изваден от приложимост през 2003 година и за първи път е оголен пред света през 2012 година

Разхождайки се по дългите, сводести коридори, посетителите виждат главната спалня, предопределена за монарха, кафенето, държавната конферентна зала и декорите в жанр 60-те години на предишния век в едва осветения салон.

" Това е капсула на времето от документи, моливи, всичко е там, както е било оставено ", споделя Норбах.

Експозицията обрисува и главните събития през интервала, като са изложени предмети от бита.

Посетителите на музея ще изминат два километра по време на 90-минутната обиколка и все пак ще видят единствено към 40 % от него.

" Това е доста значимо място от позиция на това да покажем на по-младите хора... какъв брой тревожни са били хората в реалност по време на Студената война ", споделя Франдсен.

А в този момент, когато напрежението сред Русия и Запада се е нараснало, тематиката още веднъж е прекомерно настояща.

" Студената война още веднъж закупи новост ", добави Норбах. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР