За първи път в новата история е разбита нелегална група

...
За първи път в новата история е разбита нелегална група
Коментари Харесай

6 висши военни и служители са арестувани за шпионаж в полза на Русия

За първи път в новата история е разрушена незаконна група от настоящи военни и висши държавни чиновници, които са шпионирали в изгода на непозната страна, в тази ситуация на Русия. С това се похвали българската прокуратура на специфичен брифинг, на който за първи път от доста време насам се появи персонално основният прокурор Иван Гешев. В присъщия си жанр, той нарече разкритията невиждани и такива, каквито не са се случвали от 1944 година насам и призова хората да се гордеят със своите служби поради такива следствия. Той благодари на ДАНС и военното разузнаване, както и персонално на военния министър Красимир Каракачанов и на ръководителя на работа " Военна информация " Велко Атанасов.

Групата, включваща и настоящи военни, е построила агентурна мрежа, описа по-късно представителят на основния прокурор Сийка Милева. Към момента откритите и обвинени членове на групата са общо 6, като 5 от тях са в ареста. Тя е била ръководена от някогашен върховен чиновник на българското военно разузнаване, който е приключил преди години школа в Москва. В сегашните години той е бил учител, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Основната задача на ръководителя, условно наименуван от прокуратурата Резидент, е била да построи незаконна агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и Европейски Съюз. В групата за шпионство взела участие и брачната половинка на Резидента, която има и българско и съветско поданство, употребила се е с доверие, играла е ролята на медиатор сред Резидента и чиновник на съветското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства,твърди държавното обвиняване. Има документирани нейни визити в постройката на съветското посолство, добави Милева. Тя пусна записи с диалози сред Резидента и неговата брачна половинка, както и видеоклип, в който тя посещава съветското посолство в столицата.

Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, твърди държавното обвиняване. Първият от тях е управителен кадър от системата на Министерство на защитата. Неговите съществени отговорности са били обмисляне и бюджет на ведомството. Вторият участник е настоящ чиновник във „ Военно разузнаване “. Професионалните му отговорности са свързани с правенето на информация по линия на противопоставяне на хибридните закани и опасности, включително от Русия. Третият участник също е настоящ чиновник на „ Военно разузнаване “, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на задачи в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е към този момент някогашен чиновник на „ Военно разузнаване “, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по защитата. Към сегашния миг той е шеф на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Останалите двама от групата са Резидента и брачната половинка му. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство, твърди още прокуратурата. 

Сийка Милева посочи, че Резидентът е провеждал регулярно тайни срещи с участниците в групата по време на вечери в заведения за хранене, спортни тренировки, на публични места или в персоналния му автомобил. „ Срещите се провеждали всеки месец на авансово уговорени дата, час и място, като се уговаряли и аварийни дати и места “, посочи тя и добави, че информацията, представляваща държавна загадка, била излъчена на Резидента, който изплащал хонорари в друга валута. Сумите били излъчени в пликове.

Показани бяха поредност от записи и видеа, които да потвърдят, че е имало шпионство и пробив в националната сигурност. Показано бе видео, от което трябваше да се види, че лице снима екрана на компютъра си, на който има класифицирана информация. Представен беше и запис от обмен бюро. 

Групата от тези 6 лица сериозно е нарушила националния интерес, разгласи шефът на военно-апелативна прокуратура Елин Алексов. Той заяви, че едно от лицата се е пробвало да избяха при опита за арестуването му. Сийка Милева добави, че това лице е било арестувано наоколо до съветското посолство.

Двама военни от Министерство на отбраната са арестувани по съмнение за изнасяне на класифицирана информация в интерес на непозната страна. Това оповестиха минути преди прокурорските хвалби официално от военното министестерство. Военните са арестувани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. Задържането е станало вследствие на извършени оперативно-следствени дейности на службите за сигурност, добавят от МО.

Още по-рано сутринта в петък главният прокурор Иван Гешев подгря за случая и прокурорските дейности в   " Поздравления за сътрудниците, които работят, за да защитят ползите на България! ", написа той. Отдолу той залепи цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г.  " Кавалеристи, Бог ми е очевидец, че съм благодарен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят в този момент казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки зложелател, който пречи за обединяването на България! “

 

" Сега " напомня:

Още в четвъртък стана ясно, че става дума за готова и масирана интервенцията на специфичните служби. През деня на изходите на София полицаи спираха и ревизираха всички коли, особено на магистрала „ Тракия “ в посока Пловдив. Блокади имаше и на още няколко места в София. При интервенцията е задействан код Тайфун. Това значи цялостна обсада на града и прилежащите посоки, в които се допуска да избяга търсеното лице.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР