За първи път в най-новата ни политическа история оставка на

...
За първи път в най-новата ни политическа история оставка на
Коментари Харесай

Два пъти гласуват оставката на Добрев, два пъти я отхвърлят

За първи път в най-новата ни политическа история оставка на народен представител бе подложена на дълъг и яростен спор, който приключи с отхвърлянето й. 

99 депутати от ГЕРБ гласоподаваха " срещу " подадената от Делян Добрев молба за овакантяване. Два гласа се оказаха решаващи в това гласоподаване. За оставката гласоподаваха 97 народни представители от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. 19 от " Воля " и " Обединени патриоти " резервираха неутралитет с " въздържал се ".

След първото гласоподаване Добрев настоя за прегласуване като още веднъж акцентира, че оставката е персонален акт и в действителност желае да се отдръпна.

" Колегите ми от ГЕРБ не желаят да поддържат моята оставка, само че апелирам сътрудниците от Българска социалистическа партия да бъдат малко по-организирани. Лично ги видях, че не гласоподават. Тази оставка е персонален акт и аз в действителност я желая ", прикани Добрев.

Но и при второто гласоподаване оставката беше отхвърлена от депутатите. Безпрецедентното гасуване на депутатска оставка бе предшествано от мелодраматични диспути, траяли повече от два часа. Повече от 10 депутати от ГЕРБ се бяха записали за изявления в отбрана на Добрев, като насочиха и директни към Българска социалистическа партия за роднински назначения.

Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали против трен, а се намирате в „ Москвич “, съобщи от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков и напомни, по какъв начин напълно неотдавна Българска социалистическа партия са обяснявали че Ирина Бокова няма нищо общо с мъжа си.

Срамувате ли се, че брачната половинка ви източва средства от Министерство на образованието и науката на цивилен контракт? - попита различен народен представител от ГЕРБ Снежана Дукова в имитация към сътрудника си от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов по време на дебатите. 

Участвахте ли в приватизацията на „ Техноимпекс “? -  нападна пък Антон Тодоров от ГЕРБ лидера на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

„ Аз съм като мумията, не се храня, не дремя, не съм от този свят и постоянно се връщам, за смут на алените. От година и половина се пробвам да накарам госпожа Корнелия Нинова да отговори за договорка за „ Техноимпекс “, разяснява той и размаха от трибуната контракт. 

„ Това е договорът, с който Корнелия Нинова, купува цяла комерсиална компания ", добави Тодоров. 

Той попита дали е морално да се приватизира външнотърговски компании за жълти стотинки и дали, в случай че си част от казуса, можеш ли да бъдеш в част от решаването му. 

Всички депутати от ГЕРБ, взели думата в днешните диспути, насочиха прочувствени апели към Добрев да не " напуща тима ".

" На локално равнище Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на международното - апелирам те, Деляне, не скачай от „ борда на кораба “, тъй като, в случай че го направиш, алените акули, ще те раздерат още във въздуха ", съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен кмет на Пловдив, Спас Гърневски. 
" В спорта никой не си потегля, когато е хвърлил съперника в нокаут. ", добави Манол Манев от ГЕРБ.

В отбрана на Добрев се изрече и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Цвета Карастоянова, която упрекна Българска социалистическа партия, че са поели " курс към въоръжена битка ".

" Предлагам напряко да разстреляме Делян Добрев в унисон с практиката на Българска социалистическа партия ", означи пък Валентин Касабов от Обединени патриоти. Въпреки, че те и сътрудниците им от Воля се въздържаха при гласуването, представителите и на двете партии ясно обявиха, че не са съгласни с оставката. Парламентарната група на " Воля " няма да поддържа тази оставка, не Делян Добрев е лицето на шуробаджанащината в България, съобщи водачът на партията Веселин Марешки.

От другия лагер, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова задочно се обърна към Борисов във връзка гласуването на оставката и разяснява, че " спасяването на Добрев, няма да избави Борисов. " Според нея с мощната поддръжка към Добрев, парламентарната група на ГЕРБ " смъква водача си от пиедестала. "

Движение за права и свободи в лицето на Рамадан Аталай пък се обърна непосредствено към Добрев с думите " Изгаряте в политиката, тъй като вашите водачи ви използваха. Днес стана ясно, че има обединение сред партия и страна. "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР