За първи път в историята си Менса България, част от

...
За първи път в историята си Менса България, част от
Коментари Харесай

Менса България стартира тестове за деца: Колко интелигентни са българчетата?


За първи път в историята си Менса България, част от интернационалната организация на хората с висок разсъдък, стартира проби за просветеност на деца.

„ Тестовете са малко по-лесни, в сравнение с тези за възрастни. Нормирани са над извадка от най-малко 2000 индивида, с цел да има точни канара, тъй че да са подобаващи за тяхната възраст “, разясниха в ефира на Euronews Bulgaria ръководителят на Менса България Милена Арав и националният психолог на организация Даниела Лечева.

Те означиха, че във Варна има извънреден интерес и към този момент 70 деца са тествали своята просветеност.

„ Тестовете са за решение на проблеми. Интересът към математиката ще даде на децата по-добър късмет да се оправят, защото пробата мери невербалната просветеност, т.е. тази, която не е обвързвана с положително притежаване на езика. Тя е обвързвана с умеенето да можем да си представим по какъв начин една фигура се върти в пространството, да откриваме закономерности по какъв начин се трансформира логиката “, изясни Даниела Лечева.

„ За нас е скъпо да дадем поддръжка на високоинтелигентните деца, защото са малко. Може да им скучно, може да основават проблеми, а те имат потребност от друга стимулация “, уточни Милена Арав.

Едно дете се счита за свръхинтелигентно, когато има по-висок резултат от 98% от явилите се на теста.

От извършените проби предходната година има 13 младежи над 14 години, които образуват първата група на младежката Менса. Българските деца се показват добре на тестванията, стана ясно още от думите на специалистите.

„ На мен ми се желае да прикани деца, които не се считат за интелигентни, да дойдат на тест, с цел да проверим работи ли ни вярно пробата или в действителност българската просветителна система е добра за развиване на тази просветеност “, разяснява националният психолог на Менса България.

Явилите се в този момент на тест за просветеност деца ще имат право да се явят като възрастни единствено още един път на формален тест на Менса.

„ Концентрацията също е значима част за измерването на интелигентността. Трябва да притежаваш умеенето да се концентрираш, даже в напрегната обстановка. Трябва да си в кондиция “, сподели още Лечева и посъветва родителите да не водят децата си в случай че са заболели или недоспали, тъй като това ще се отрази на тяхното показване.

Експертите от Менса приканиха още родителите да предизвикват децата си към това да задават въпроси и да бъдат любознателни и любопитни, както и да ги обичат такива, каквито са.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР