За първи път в демократични времена държавата ще поеме част

...
За първи път в демократични времена държавата ще поеме част
Коментари Харесай

Малките спортове са ощетени и в новата програма на ММС

За първи път в демократични времена страната ще поеме част от издръжката на професионални треньори в България. Политиката е заложена в новата " Програма за кадрово обезпечаване на спортните клубове " на министерството на младежта и спорта (ММС), създадена от екипа на служебния министър Андрей Кузманов.

" Това е тласък за клубовете и експертите, които работят интензивно, развиват спорта, построяват състезатели и несъмнено, грижат се за здравето на нацията. Време беше да се обърне внимание на треньорите и треньорската работа. Спортът има и обществена функционалност и ние сме длъжни да се погрижим тя да бъде по-всеобхватна ", аргументира се министърът при представянето на плана на 8 октомври.

Намерението на страната в лицето на ММС е да обезпечава на утвърдените спортни клубове заплащане за треньори в размер на една минимална работна заплата месечно за интервал от една календарна година. Понастоящем минималната заплата в България е 650 лева, а от КНСБ упорстват от 1 януари 2022 година тя да стане 760 лева

Заради ограничаващите текстове в Закона за физическото образование и спорта (ЗФВС) обаче новата стратегия действително няма по какъв начин да разшири обсега на деяние, каквато упоритост заявява министър Кузманов. Напротив, тя също ощетява на практика най-нуждаещите се от финансово подкрепяне - така наречен дребни спортове, които все по този начин остават без право на дотации от бюджета.

Правилата за кандидатстване по програмата за кадрово обезпечаване са в сходство с член 128 от ЗФВС, забраняващ разпределяне на обществени средства на федерации с по-малко от 15 регистрирани клуба. Това априори изключва от обсега на програмата 1/3 от спортните организации у нас - сега лиценз имат 105 федерации, като 33 от тях имат до 14 членуващи клуба.

Това са федерациите по снукър (8 клуба), голф (7), американски футбол (7), бейзбол и софтбол (9), крикет (12), кърлинг (10), шейни (7), скейтборд (9), ролери (9), картинг (9), рафтинг (12), подводни спортове (9), брейк (8), акробатичен рокендрол (8), силов трибой (11), ушу (13), айкидо (14), кендо (8), кемпо (8), кудо (8), савате (7), йога (12), петанк (11), национална топка (9), Т-клас (10), спелеология (9), телохранител (7), чирлидинг (13), радиолюбители (9), корабомоделизъм (14), автомоделизъм (9), авиомоделизъм (14), както и Българският народен аероклуб (8).

В България са регистрирани общо 3683 спортни клуба, което значи, че близо 10% от тях (тези 318 клуба от изброените федерации) автоматизирано остават без право на помощ.

" Сега " научи, че част от засегнатите организации приготвят протестно писмо до ММС с гледище за преразглеждане на критериите за кандидатстване по новата стратегия. Съгласие за внасянето му са постигнали управленията на федерациите по снукър, американски футбол, бейзбол и софтбол, крикет, петанк и голф, като се чака към тях да се причислят и още от дребните спортове.

Проектът на програмата за държавно подкрепяне на треньори е оповестен и предстои на публично разискване в 10-дневен период.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР