За първи път след оттеглянето на руските сили журналисти влязоха

...
За първи път след оттеглянето на руските сили журналисти влязоха
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV: Руските сили са правели съоръжения в АЕЦ „Чернобил“


За първи път след отдръпването на съветските сили публицисти влязоха в зоната на авариралата АЕЦ „ Чернобил “. Единственият български екип измежду тях беше този на bTV.

Причината за нарасналият интерес към зоната не беше 36-тата годишнина от повредата в централата, беше неналичието на информация какво се случва там по време на окупацията. Международната организация за атомна сила загуби връзка с АЕЦ „ Чернобил “.

Макар централата да не работи, само че това не значи, че тя не е рискова. Екипът на bTV видя, че съветските бойци са копали окопи в зоната и са строили уреди. Украинските управляващи дефинираха дейностите на самите съветски бойци като глупави, защото почвата е радиоактивна и евентуално съветските бойци са били облъчени, тъй като са стояли дълго време там.

За първи път след окупацията на АЕЦ „ Чернобил “ екипът ни потегля по пътя на съветската войска, която беше превзела централата. Виждаме окопите, в които съветските бойци са поели голяма доза радиация. В неразрешената зона мостовете са разрушени. Преминаваме река Уж по понтонен мост.

В град Чернобил министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Манастирски награждава пожарникари, претърпяли окупацията.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Взривът, който се случи преди 36 години доста наподобява на гърмежа, който гръмна в главата на един човек - международен водач на 24 февруари тази година. И това е президентът Путин! Това, което са правили те тук - разбивали са, крали са компютри, скъпи движимости, в този миг мога да кажа, че това, което в направила Русия тук е нуклеарен тероризъм и опасността от този тероризъм още съществува “, съобщи Манастирски.

Украинските управляващи означават годишнината на нещастието.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси персонално дойде в Чернобил. По думите му е имало лекоо завишаване на радиацията по време на окупацията поради употребяваната военна техника от съветските сили.

Служителите на на централата, останали заложници по време на окупацията, желаеха от Гроси да признае дейностите на Русия като нуклеарен тероризъм.

При овакантяване на неразрешената зона всеки автомбил, в това число и нашият, се ревизира за евентаулни повишени равнища на радиация.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР