За първи път ще приемем в бакалавърска степен студенти по

...
За първи път ще приемем в бакалавърска степен студенти по
Коментари Харесай

Изискванията на бизнеса стават все по-високи

За първи път ще приемем в бакалавърска степен студенти по специалности от шест посоки, споделя проф. доктор Мирослава Раковска, заместник-ректор по образователната активност в УНСС
 

- Проф. Раковска, за първи път УНСС още веднъж ще приема студенти по специалности, а не по професионални посоки. Как се реши това?

- Взехме това решение въз основата на трендовете в образованието по света, където приемът преобладаващо е по специалности, а и самото предпочитание на кандидат-студентите е такова. За първи път ние ще приемем в бакалавърска степен студенти по специалности от шест посоки - " Икономика, " Администрация и ръководство ", " Политически науки ", " Социология, антропология и науки за културата ", " Обществени връзки и осведомителни науки " и компетентност " Право ". Студентите, които аплайват за специалности държавна поръчка, ще бъдат класирани съгласно техния бал, а в платеното образование ще бъдат класирани по първо предпочитание. Предимството е, че още от първи курс катедрите, които водят специалности, ще могат да осъществят контакт с студентите и да ги подкрепят в процеса на образованието им, в случай че имат някакви съответни усложнения по обособени дисциплини, както и да обезпечават фокуса на образованието върху специалността посредством включването им в взаимни начинания с бизнеса, които съвсем всички катедри към този момент провеждат, в научноизследователски планове, стажове, практики и други Това са някои значими причини за нашето решение да одобряваме по специалности от първи курс.

- Какво губеха студентите при предходния метод на приемане?

- Губеха връзката с катедрите, за която приказвах. В първите две години те се образоваха по поднаправления на професионалните посоки и се срещаха с преподавателите, водещи специфични дисциплини в трети курс, откакто бъдат класирани по специалности. В същото време изгодата от този метод на образование е, че през първите две години те имаха опция да се ориентират посредством фундаменталните дисциплини в базовото познание в региона на стопанската система, ръководството, политическите науки, преди да вземат решение за избор на компетентност. Важно е да отбележим, че приемът по специалности е общоприета процедура в България и Европа и с цел да бъдем конкурентоспособни, ние също трябваше да вземем това решение.

- Ще има ли тази година нови специалности в УНСС?

- В бакалавърска степен променихме наименованието на една компетентност - " Статистика и иконометрия " се преименува на " Анализ на бизнес данни със профилиран програмен продукт ", с цел да отговорим на търсенето на пазара на труда. Но в магистърска степен имаме 13 нови специалности, които са хибридни - т.е. образованието по тях се дава от най-малко две катедри, а има и една компетентност, в която се включва и юридическият факултет, тъй че там три звена в университета ще дават образованието по една магистърска стратегия. Целта е студентите да придобият по-интегрирани и интердисциплинарни познания и умения, с цел да могат по-лесно и по-бързо да се осъществят в практиката.

- Бихте ли дали няколко образеца за такива специалности?

- Такава да вземем за пример е новата магистърска компетентност " Количествени финанси ", по която студентите ще бъдат обучавани от преподаватели от катедра " Финанси " и катедра " Статистика и иконометрия ", специалностите  " Комуникационен мениджмънт " - от катедрите " Управление " и " Маркетинг и стратегическо обмисляне ", " Дигитални маркетингови тактики "   от катедрите " Маркетинг и стратегическо обмисляне " и " Информационни технологии и връзки ",  " Цифрово ръководство и администрация "   от катедрите " Публична администрация " и " Информационни технологии и връзки ". Новаторска и доста нужна за бизнеса и администрацията е и интегрираната компетентност " Управление и надзор на публични поръчки ", водена от катедрите " Финансов надзор ", " Публична администрация " и Юридическия факултет. От идната образователна година ще предложим образование и по специалности " Търговия " и " Бизнес логистика и вериги на доставките ", които развиват профилирани познания и умения, мощно търсени на пазара на труда, а също и " Дипломация и стратегически разбор " в региона на политическите науки.

- Какви нови условия на бизнеса има към Вас, който е водещ в основаването на негови фрагменти?

- Изискванията на бизнеса към нас стават все по-високи. И самият бизнес е заставен да слага такива високи условия, тъй като средата, в която действат организациите през днешния ден, е извънредно динамична. Като резултат е належащо все по-силно обвързване на образованието с практиката. Положителното е, че самият бизнес е подготвен да оказва помощ в образованието с открити лекции, с образуване на посещаване в фирмите, с менторство на студенти, както и с чисто финансова поддръжка. Включваме бизнеса също при създаването на стратегиите за образование и при оценяването на знанията на студентите в държавните изпитни комисии. Всяка катедра има контакти с представители от бизнеса, държавните и общински институции и други организации, които подкрепят в образованието и се надяваме това да стане всеобща процедура.  

- Как ще бъде проведен изпитът за УНСС по време на пандемия?

- За страдание, тази година ние не успяхме да проведем всички предварителни електронни кандидатстудентски сесии. През месец май въпреки всичко успяхме да проведем кандидатстудентските предварителни изпити в тестовия център на компютри. Редовната ни сесия ще бъде през юли, присъствено, на книжен притежател. Силно се надяваме да няма ограничаващи ограничения, а ние ще осигурим всички условия, с цел да отговорим на условията, свързани с епидемиологичната конюнктура. Не повече от 50 на 100 от потенциала на залите ще бъде ангажиран с кандидат-студенти. Това е единствено една от опциите за кандидатстване в нашия университет. Във всички специалности може да се кандидатства с оценка от държавните зрелостни изпити, включително и в компетентност " Право ", където решението бе взето на национално равнище. Затова кандидатстудентските ни изпити са за тези младежи, които желаят да си покачат бала, който се образува от оценката от матурата и междинния триумф от дипломата за приблизително обучение. Ако не са удовлетворени от резултата си от матурата, те могат да се явят на нашите изпити, като за образуване на бала ние вземаме по-високия резултат.В кандидатстудентските ни изпити има два наложителни модула - математика и български език, и трети профилиран модул, който може да бъде по български, математика, история или география. Ако по време на постоянната сесия още веднъж се приложат засилени ограничения заради епидемиологичните условия, подготвени сме да одобряваме и единствено с матура.      
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР