За първи път от началото на членството на България в

...
За първи път от началото на членството на България в
Коментари Харесай

Застрашен ли е бизнесът с българско розово масло

За първи път от началото на участието на България в Европейски Съюз българските евродепутати се консолидират в отбрана на общонационална позиция в поддръжка на розовото масло.

До това се стигна след промени в регламента, инициирани от Европейската комисия през 2022 година, които плануват етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови въз основа на съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да са неподходящи за здравето.

Европейска комисия обосновава желанията си и с опасението, че попаднали в почвата, след приложимост на козметични артикули да вземем за пример, те провокират и замърсяване на околната среда.
 Индустрия за €75 милиарда: Българското розово масло влезе в регистъра за интелектуална благосъстоятелност
Българският артикул, който става съществена част от европейска промишленост за €75 милиарда

Секторът на географските означения има голям принос за стопанската система на Европейски Съюз

Позицията на България

В настояването си българските евродепутати упорстват да се резервира сегашният режим за отнасяне на етеричните масла и да бъдат отстранени всички разпореждания, които биха довели до усложнения в активността на българските производители и преработватели на етерични масла, в това число на розопроизводителите и розопреработвателите.

Позицията на България е, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химични детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация.
 Снимка 490401
Източник:

Това е по този начин, тъй като съставът на розовото масло не е постоянен, а зависи мощно от изискванията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и т. н. Тоест, те са субстанции с многочислени съставки, които в разнообразни условия могат да варират като количество и плътност.

На юнското съвещание на Европейския парламент в Страсбург, българският евродепутат Атидже Алиева-Вел, която е член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони и на Комисията по претовареност и обществени въпроси, призова сътрудниците си за обезпечаване на стабилно земеделие, за равни благоприятни условия и с равни дотации.

Тя е моторът и на битката на българските евродепутати против предложенията на Европейската комисия за промени в класификацията на етеричните масла, които засягат производството на българското розово масло и го обричат на заличаване.

" Производството на етерични масла е чисто произвеждане, можем умерено да го назовем биоикономика и се надявам Комисията по околна среда да вземе рационалното решение ",заяви Атидже Алиева-Вел.

Производството на розово масло е обичайно за България, Италия, Испания и Франция. Промените биха засегнали освен розопроизводството, само че и лавандуловото и други производства.
 Европейски Съюз желае да забрани на Австралия да употребява наименованието
Европейски Съюз желае да забрани на Австралия да употребява наименованието " българско розово масло "

Брюксел желае да отбрани 408 имена на европейски храни и напитки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР