За първи път от година насам хората имат надежда, че

...
За първи път от година насам хората имат надежда, че
Коментари Харесай

COVID-19: ето как вирусът може да надхитри ваксините

За първи път от година насам хората имат вяра, че можем да се оправим с пандемията от COVID-19. Почти една трета от американците са имунизирани напълно. А и Европа е на път до края на лятото да реализира всеобща имунизация.

Но в действителност се намираме в един от най-критичните моменти на пандемията - на трескава конкуренция сред имунизациите и разновидностите на вируса. Въпреки напредъка, реализиран в последните месеци, удобният излаз не е сигурен. По-малко от 10 % от международното население е имунизирано (поне с първата доза), до момента в който новите разновидности на вируса не престават да се популяризират. Големият въпрос в този момент е дали сме завършили с разновидностите, или ще се появят и нови. Учените към този момент не могат да дадат отговор на този въпрос. А вероятностите, разновидностите да съумеят да надвият имунизациите, са три, написа „ Business Insider ".

Трите риска

Лошата вест е, че поради лимитираното движение на имунизиране в международен мащаб вирусът би могъл да откри пролуки в имунната ни отбрана. Тъй като коронавирусът се развива непрекъснато и се приспособява по отношение на своето витално пространство - т.е. по отношение на нас, се пробва да оцелее като построява „ подобаващи " версии на самия себе си. Актуалните ваксини обаче са създадени единствено за отбрана от първичната версия, открита преди година и половина в Китай. А тя през днешния ден съвсем не съществува - изместена е от новите разновидности. Добрата вест: имунизациите досега се оказват толкоз мощни, че обезпечават отбрана и против разновидностите. А и фармацевтичните концерни поставят старания за създаването на нови ваксини - надявайки се по този метод да изпреварят разновидностите на вируса.

Ето и кои са трите благоприятни условия вирусът да се изплъзне на имунизациите: Първо - и то е решаващото - всички досегашни ваксини са ориентирани против шиповидния протеин на ковид, с помощта на който той прониква в нашите кафези. И в случай че тези протеини мутират по-силно, имунизациите биха могли да се окажат безполезни.

Втората опция е обвързвана с така наречен " Escape " –мутация: вид на вируса, който нашата имунна система не разпознава незабавно, и който заради това има по-добър късмет да се множи и да инфектира популацията. Както осведоми австрийската телевизия Puls24, досега най-голямото огнище на този тип разновидност е Тирол.

На трето място никой не знае какъв брой продължителна пълноценна отбрана против вируса ни обезпечават настоящите ваксини. Учените обаче знаят, че тази отбрана не е безконечна. Което може да докара до такава степен, че през идващите години имунизираните хора още веднъж ще се окажат уязвими за вируса.

Най-голямата вяра

Съединени американски щати, Европа, Израел и някои други страни напредват бързо с имунизирането на популацията. Но за останалата част от света пандемията си остава голямо предизвикателство. Има обаче и вяра, обвързвана с събитието, че РНК-ваксините упражняват тялото единствено да се оправя с вируса. Освен това тези ваксини единствено за няколко седмици могат да бъдат напаснати към новите разновидности. Учените се надяват също, че въз основата на познанията за новите разновидности един ден ще може да бъде създаден един единствен мултикоронавирусен коктейл, който ще подсигурява отбрана против всички закани.

Най-голямата опасност

Най-голямата опасност е личното ни безразсъдство. През последните две седмици по света са регистрирани повече случаи на COVID-19, в сравнение с в първите шест месеца на пандемията, като повече от половината са в Бразилия и Индия. Именно там, гласят опасенията на специалистите, могат да се появят „ Escape " –мутации, които са в положение да заобиколят имунната ни система.

След една година пандемия хората гледат на имунизациите най-вече като на един тип пропуск за свободно напредване. Наскоро в Индия милиони вярващи се събраха на набожен празник, след което мнозина се разболяха. Япония продължава да държи на провеждането на Олимпийските игри тази година, макар множеството смъртни случаи от ковид в последните месеци. В момента сме като един възгордял се боксьор, който става разсеян в последния рунд. В подтекста на към момента скромния дял на имунизираното международно население натискът за връщане на свободите може да способства за развиването и разпространяването на последващи разновидности. Само имунизациите не са задоволителни за постигането на колективен имунитет, акцентират учените. Основните защитни ограничения, като носенето на маски и спазването на отдалеченост, не престават да са наложителни, с цел да бъде спрян вирусът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР