За първи път от десетилетие насам България има реален шанс

...
За първи път от десетилетие насам България има реален шанс
Коментари Харесай

Бизнесът не вижда бъдеще за България извън еврозоната

За първи път от десетилетие насам България има действителен късмет за присъединение към валутния механизъм ERM II, а по-късно към еврозоната. Около това мнение се сплотиха представители на работодателските организации, частния бранш, държавното управление, икономисти и задгранични специалисти. Според тях има единствено позитиви от участието на страната ни във валутния съюз, а скептиците досега не са дали ясни причини срещу приемането на еврото.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов съобщи, че напрежението и страховете в хората по тематиката от последния месец и половина са изкуствено основани. На финансов конгрес, отдаден на евентуалното ни участие в еврозоната, Симеонов посочи, че дейностите на държавното управление и Българска народна банка се нуждаят от още отбрана. Той акцентира също, че България е добър образец за триумфите на системата валутен ръб, а приемането на еврото е нейния натурален край.

"Бизнесът е за запазването на валутния ръб и закрепения курс лев-евро до влизането на България. Еврозоната е бъдещето ", съобщи Симеонов, което е и обща позиция на всички работодателски организации в страната. От думите му стана ясно, че те ще способстват за по-бързото присъединение на страната ни към валутния съюз.

Според представителите на частния бранш един от огромните позитиви за бизнеса е, че след приемането на еврото ще падне голямо административно задължение по превалутиране. Те регистрират, че разноските за обръщането на левове в евро са към 300 млн. лева годишно. С отпадането на тези разноски щяло да да вземем за пример ще се освободи запас за нарастване на заплатите. Друг позитив от участието в еврозоната е повишението на кредитния рейтинг и намаляването на лихвите по заемите.

Икономистът Красен Станчев посочи, че консенсус за приемането на европейската валута има измежду бизнеса, банките, както и измежду всички политически партии в настоящия парламент. По думите му това значи, че малко по малко държавното управление и Българска народна банка би трябвало да вървят по проекта си. Той акцентира, че паниките за независимата политика на Българска народна банка са неоснователни, тъй като интервалът 1995-1997 година, в който централната банка е била най-независима, е бил белязан от разтърсвания в банковия бранш и страната. Все отново Станчев посочи, че страната ни би трябвало да внимава към какъв съюз се причислява, тъй като доста от страните в еврозоната нямат фискална дисциплинираност. Риск съгласно него е и разводът сред Европейски Съюз и Англия.

Бившият вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски " Николай Василев на собствен ред разви тезата, че има два най-хубави момента за присъединението на България към еврозоната - "сега и преди 10 години ". Според него най-големите позитиви от участието са, че страната ни ще е част от ядрото на Европейски Съюз и няма бъде сложена в групата на страни като Северна Македония и Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР