За първи път от 125 години насам учени откриват нов

...
За първи път от 125 години насам учени откриват нов
Коментари Харесай

За първи път от 125 години океанът разкри една от множеството си тайни! Учените са в шок

За първи път от 125 години насам учени откриват нов тип риба луна. Mорският жител тежи над 2 тона и може да бъде открит във водите на Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Чили.

Според учените той е oт типа риба луна и за първи път в този момент се класифицира като нов тип.

Изследователите ни припомнят, че океанът към момента крие голям брой секрети, които предстоят да бъдат разкрити. Изненадата на учените идва по-скоро от размерите на новооткрития жител. Освен че е голям, невижданият до момента образец океанска риба има навика да излиза на сушата, с цел да се загрява, откъдето идва и недоумението за какво никой не го е виждал или коментирал до момента.

Изследването, ръководено от Мариан Ниегард от Университета Мърдок в Австралия, преглежда над 150 ДНК проби от разнообразни лунни риби. Една от тях се оказва на изцяло чужд тип, на който учените кръщават „ неоткриваема риба” поради умеенето й да остане скрита толкоз дълго.

Въпреки резултатите от пробите външният тип на рибата остава мистерия. Докато учените не откриват следи от нея на плаж в Нова Зеландия четири години по-късно.

Както и други представители на типа лунна риба, новият образец е голям. „ Мола текта” (от лат. Tectus – невидим), както учените я назовават публично, има дискообразно тяло и необятни перки. Мощната костна конструкция е причина и за забележителното тегло.

Неоткриваемата риба към този момент е видяна на няколко разнообразни места, в това число водите на Южна Африка, Чили, Австралия и Нова Зеландия. Това обрисува местообитанието в по-студените елементи на южното полукълбо, прецизира bTV.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР