За първи път името е употребено от Уолт Дисни през

...
За първи път името е употребено от Уолт Дисни през
Коментари Харесай

Първият Оскар връчен на 16 май преди 90 години

За първи път името е използвано от Уолт Дисни през 1934 г. 
На 16 май 1929 година в Холивуд, щата Калифорния, е връчена първата премия на филмовата академия на Съединени американски щати, по-известна като Оскар. Тя е най-значимото кино отличие в Съединени американски щати. Дава се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки - професионална почетна организация, в която има близо 6000 гласуващи лица.

Статуетката „ Оскар “ съставлява фигура на рицар в цялостен растеж, подпрян на меч. Не е напълно ясно по какъв начин наградата получава името си. Най-популярната история гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „ Досущ наподобява на моя чичо Оскар! “.

За първи път името е използвано от Уолт Дисни през 1934 година в негова тирада. Въпреки че в пресата това название набира известност в края на 1930-а, Академията приема публично неговата приложимост едвам през 1939-а.

Първите награди са раздадени на прием в Блосъм Рум в холивудския Рузвелт Хотел, само че измежду участниците няма изключително напрежение, защото имената на спечелилите са известни от 18 февруари, 3 месеца по-рано.

Мерил Стрийп държи върха за артист (без значение мъж или жена) с най-вече номинации - 17 на брой (до 2011-а), като е спечелила 3 от тях, последната за ролята във кино лентата " Желязната лейди " (2011 г.)

Максималният брой награди, извоювани от един филм към този момент, е 11. Това са реализирали три продукции - Бен-Хур (1959 г.), Титаник (1997 г.) и Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003 г.)

В историята на Оскарите най-вече награди за най-хубава женска роля - 4, е спечелила актриса Катрин Хепбърн, с което влиза в Рекордите на Гинес. Световна популярност й носят филмите „ Утринна популярност “, Познай кой ще пристигна на вечеря “, „ Лъвът през зимата “ и „ На златното езеро “. От 23 март 2002-ра насам церемонията по награждаването се състои в особено отдадения на това " Дом на Оскарите " - кинотеатъра Кодак в Холивуд, близо до Рузвелт хотел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР