За първи път дами ще заемат ключови постове в администрацията

...
За първи път дами ще заемат ключови постове в администрацията
Коментари Харесай

Кой кой е в екипа на Байдън

За първи път дами ще заемат основни постове в администрацията на новия президент

Избраният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи първите  назначения в екипа си, който ще работи под слогана " Америка се завръща ".
Дългогодишният посланик и чиновник в областта на националната сигурност Антъни Блинкън е определен за държавен секретар. Той е на 58 година, деец в американската дипломация. Кариерата си в Държавния департамент стартира при Бил Клинтън. Освен че е служил на двама президенти демократи, е бил дълго време помощник в сенатската комисия по външни връзки. Блинкън взе интензивно присъединяване в предизборната акция на Байдън, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Дългогодишен консултант на новоизбрания президент, бъдещият началник на американската дипломация ще би трябвало да постави огромни старания за възобновяване на връзките с обичайните съдружници на Съединени американски щати, които бяха разрушени при ръководството на Доналд Тръмп. Според Блинкън разпадането на мощните другарски съюзи на Съединени американски щати с други страни при Тръмп са помогнали на стратегическия съперник на Америка - Китай. Блинкън е на мнение, че отслабването на американската народна власт е навредило на причините на Съединени американски щати, че техният модел е по-добър от този на авторитаризма на Пекин. Възпитан и грациозен, 58-годишният побелял Тони Блинкън наподобява цялостна диаметралност на предшественика си Майк Помпейо, който е по-непосредствен.
" Трудно може да се откри по-любезен, преклонен и предпазлив човек от него. Никой не помни да го е виждал развълнуван или сърдит ", споделя приятелят му от детинство Робърт Мали, президент на " Интернешънъл крайзисгруп ".
Антъни Блинкън е бил заместник-държавен секретар при ръководството на Барак Обама и в предишното е подкрепял американски военни намеси в името на човешките права. Тази мощна обвързаност към човешките права сигурно се дължи значително на пастрока му Самюел Писар, един от най-младите оживели от Холокоста.Този роден в Полша прочут юрист, профилиран в връзките сред западняците и руския блок, се открива със фамилията си в Париж, където Антъни Блинкън посещава влиятелното учебно заведение " Жанин Мануел ", до момента в който Съединени американски щати затъват в тресавището на Виетнамската война.
Биологическият татко на бъдещия началник на американската дипломация е огромен търговски банкер, а майка му Джудит Писар години наред управлява Американския център в Париж, културно-художествена институция.Блинкън приключва Харвардския университет. Първо се посвещава на правото, а след това - на политиката.
Блинкън свири и джаз, а след това става буен обожател на ПинкФлойд и на Бийтълс. Свири на китара в група в родината си, която извършва части на Бийтълс.По време на пандмията той композира свои рок балади, които извършва с гласа си на тенор, могат да се чуят в платформата Спотифай. Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специфичен делегат на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Байдън възнамерява да върне Съединени американски щати в Парижкото съглашение за климата. Кери е някогашен сенатор от Масачузетс и държавен секретар във втората администрация на Обама. Той оказа помощ за договарянето на Парижката договорка за климата, напомня Ройтерс.
Засега екипът на Байдън дава малко детайлности в какво ще се показва новия пост на Кери, само че медиите към този момент го кръстиха " климатичен цар ".  Де факто позицията ще е с сан на министър в новото американско държавно управление. Кери ще бъде първото публично лице с сходен сектор, което е член на Съвета по национална сигурност.
Докато беше държавен секретар по времето на Обама, 76-годишният Кери дефинира климатичните промени като " като най-страховито оръжие за всеобщо поразяване на света ". За разлика от Тръмп новоизбраният американски президент е убеден, че климатичните промени излагат националната сигурност на Съединени американски щати на сериозен риск. Той счита, че световното стопляне води до районна неустойчивост, която предизвика спорове и ще въвлече американските въоръжени сили допълнително филантропични и други задачи.
" Америка скоро ще има държавно управление, което третира климатичната рецесия като непосредствена опасност за сигурността от незабавен темперамент ", заявиКери малко след оповестяването на новата му позиция. Освен специфичен представител за климата, през 2019 година той оглавява и многопартийна коалиция от международни водачи и публични персони, наречена " Нулева международна война ", чиято цел е реализиране на нулеви въглеродни излъчвания в световен мащаб. В ролята си на държавен секретар при ръководството на Барак Обама през 2016 година Кери постави подписа си под Парижкото съглашение за климата, което Доналд Тръмп неотдавна официално съумя да напусне.
Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. Тя е афроамериканка, почнала работа в системата на Държавния департамент преди повече от три десетилетия, когато черните дами са били необичайност в американския дипломатически корпус, отбелязва АП. Нейният опит я слага в добра позиция, с цел да извърши задачата на Байдън да върне Съединени американски щати към ролята им на водеща мощ в Организация на обединените нации след четири години на администрация, пренебрегвала мултилатерализма и интернационалните организации.
" Майка ми ме научи да управлявам със силата на любезността и на състраданието, с цел да направя света едно по-добро място ", написа в Туитър Линда Томас-Грийнфийлд, откакто стана ясно какъв пост ще заема.
АврилХейнс ще бъде новият шеф на националното разузнаване и първата жена на този пост. Тя е била заместник-съветник по националната сигурност при Обама и първата жена заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ, напомня Ройтерс. Сега е номинирана да оглави един пост, основан след атентатите от 11 септември 2001 година, с цел да координира работата на 17-те американски разследващи организации.
АврилХейнс  си завоюва репутацията, че не се опасява да каже истината, разгласи Байдън при представянето й.  " Най-важното е, че в случай че тя научи за опасност, приближаваща се до нашите крайбрежия - било то нова пандемия или непозната интервенция в нашите избори, тя неуморно ще вдигне паника, до момента в който не се подхващат дейности ", сподели той. Според Байдън той е избрал " не политик или държавник, а експерт за поста шеф на националното разузнаване ".
Хейнс е опитна джудистка и водач на дребен аероплан. Описват я като доста способна. По време на администрацията на Обама тя повлия на решението да Съединени американски щати да усилят приема на бежанци в миг, в който сирийската война сътвори потоци от мигранти.
Роденият в Куба АлехандроМайоркас ще бъде назначен за министър на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази служба от латиноамерикански генезис, както и първият преселник, заемащ поста. При ръководството на Обама той беше отпред на Службите по поданство и имиграция и оглави използването на програмата против експулсирането на мигрантите, пристигнали нелегално в Съединени американски щати като деца. Тази стратегия обаче породи много рецензии измежду републиканците. Майоркас е на 61 години, роден е в Хавана, пристигнал в Съединени американски щати на една годинка със фамилията си - политически бежанци, напомнят Ройтерс и АП. Баща му е кубински еврейн, а майка му е румънска еврейка, потърсила леговище в Куба, показва Франс прес. При Обама е бил заместник-министър на вътрешната сигурност, допълват Ройтерс и АП.
ДжейкСъливан ще бъде консултант по въпросите на националната сигурност. Съливан беше консултант по националната сигурност на Байдън, когато той беше вицепрезидент на Барак Обама, напомня Ройтерс. Работил е и като заместник-началник на канцеларията на държавния секретар Хилари Клинтън.
За министър на защитата е посочена Мишел Флорной. Тя би била първата жена отпред на Пентагона и е заемала водещи постове в министерството на защитата при администрациите на Клинтън и Обама. Съветвала е и Байдън по въпросите на защитата и е основала дружно с Блинкън консултантска компания.
За министър на защитата би могла да бъде определена и ТамиДъкуорт - сенатор от Илинойс, изгубила двата си крайници, когато хеликоптерът й попаднал под обстрел в Ирак, където тя служеше в американските сили през 2004 година Ако бъде определена за поста, тя би била първи министър от тайландско-американски генезис. Дъкуорт дълго време беше посочена за възможен претендент за вицепрезидент на Байдън, само че най-после той се спря на Камала Харис.
За поста министър на правораздаването се загатва името на Сали Йейтс - някогашен заместник-главен прокурор и някогашен основен прокурор за малко при започване на мандата на Тръмп, който в последна сметка я уволни за непокорство, тъй като отхвърли да отбрани рестриктивните мерки за пътешестване, въведени за жителите на няколко мюсюлмански страни. Дъг Джоунс - някогашен федерален прокурор с мощни достижения в региона на гражданските права и сенатор от 2017 година, също е апетитен за претендент за поста на министър на правораздаването.
Байдън планува да назначи за министър на финансите някогашната шефка на американската централна банка Джанет Йелън. Йелънбеше първата жена отпред на Управлението за федерален запас в интервала 2014 година - 2018 година и също по този начин - реномиран икономист. Ако номинацията й бъде доказана от Сената на Конгреса, тя ще стане първата жена на поста на министър на финансите на Съединени американски щати.
Йелън наскоро се разгласи за повече отпуснати от Конгреса средства за битка с безработицата и за подкрепяне на дребните компании в рецесията.
Всички номинации на Байдън би трябвало да минат през утвърждение на Сената, където обаче демократите нямат болшинство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР