За първи път българските антарктици потеглят на мисия с плавателен

...
За първи път българските антарктици потеглят на мисия с плавателен
Коментари Харесай

За първи път: Полярниците ни потеглят към Антарктида с български кораб на Стефановден

За първи път българските антарктици потеглят на задача с кораб под роден байрак. След 3 изпитателни плавания и 2 тактически учения военният научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий " ще отплава от Морска гара Варна към Ледения континент на 27 декември - Стефановден. Експедицията е 31-а подред, само че е историческа, тъй като ще върне България на картата на морските народи, съобщи ръководителят й проф. Христо Пимпирев, заяви " Труд бг ".

Първото корабоплаване на НИК „ Св. св. Кирил и Методий " ще продължи към 4 месеца, като преходът до българската база на о. Ливингстън ще отнеме 40 дни, изясни командирът - кап. II сан Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, измежду които има доктор от ВМА и трима курсанти от ВВМУ „ Никола Вапцаров ". Моряците ще посрещнат Нова година в Средиземно море и без наздравица поради военния правилник. За да поддържат физическата си подготовка, от Община Варна те получиха велоергометър, а кметът Иван Портних им връчи флага на града с пожелания за умерено и сполучливо корабоплаване.

Учените ще се качат на борда в Аржентина, а на Ледения континент ще изпълнят няколко задания, употребявайки и каченото на кораба съоръжение. Ще бъдат взети проби от дънните утайки към о. Ливингстън, с цел да се откри дали там има замърсяване и да се изследва флората и фауната. На сушата полярниците ще търсят находища от редки метали, откакто при предходна експедиция бе открито, че в региона има злато.

НИК „ Св. св. Кирил и Методий " бе закупен за 1,35 млн. лева, а ремонтът и оборудването му костваха 4,5 млн. лева, напомни началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той благодари на участвалите в подготовката офицери и курсанти и на българската морска промишленост, която е оказала помощ с експертиза и съоръжение. „ Получихме и доста дарения в артикули - от 10 кг мед до два тира с храни от „ Кауфланд България ", уточни проф. Пимпирев.

Скокът в цените на горивата е бил измежду провокациите при подготовката за дългото корабоплаване. Нужните близо 3 млн. лева обаче са били обезпечени с решение на Министерския съвет.

Освен за плавания до Антарктида корабът ще се употребява за научни проучвания в партньорство с разнообразни организации, както и за практики на курсанти от ВВМУ, а през лятото - и на възпитаници от морските гимназии във Варна и Бургас. През октомври следващата година НИК „ Св. св. Кирил и Методий " ще взе участие и във военноморското обучение „ Бриз ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР