За първи път американското правителство даде разрешение на частна компания

...
За първи път американското правителство даде разрешение на частна компания
Коментари Харесай

„Лунен Експрес“ се готви за път към Луната

За първи път американското държавно управление даде позволение на частна компания да приготвя полет към Луната. Малко известната компания Moon Express („ Лунен експрес “) заяви за полученото федерално позволение. Федералната авиационна администрация удостовери издадения документ.

От „ Лунен експрес “ обявиха желание да изпратят робот на Луната до края на идната година. Пред този полет има доста въпросителни, тъй като нито ракетата е налице, нито галактическият транспортен съд, който би трябвало да бъде изстрелян с нея. Вероятно това се дължи на тежките бюрократични разпореждания които е трябвало да бъдат преодолявани от компанията. Дори много по-известни и компании, като Спейс Екс, които към този момент имат ракети и галактически кораби се нуждаят от сходни административни разрешителни. Досега обаче, никой не е желал да праща транспортен съд на Луната. Няма и съществуващи правила и регулации за частна задача в космоса.

„ Лунен експрес “ ще кандидатства за оповестената премия от 30 милиона $ Гугъл Lunar X-Prize. В момента конструират и създават обособени елементи от ракетата си – Rocket Lab Electron, само че тя към момента е надалеч от довеждане докрай и тестови изстрелвания, тъй че доста експерти дефинират 2017 година като много преждевременна дата за задача до Луната.

Въпреки това от компанията обявиха, че утвърждението обещано за техния полет до Луната е извънредно достижение и стъпка за контролиране и подкрепяне на комерсиални полети. Сега частни компании могат да изпращат галактически кораби в орбита към Земята, само че не по-далеч. Това е по този начин с цел да се избегнат рискове за хората, както и с цел да не се нарушават към този момент реализирани интернационалните договорености за полети в космоса.

„ Лунен Експрес “ не са единствената компания искаща да завоюва 30-те  милиона оповестени от Гугъл. Фирмата SpaceX пък готви полет до Марс. Ако се стигне до там те също би трябвало да желаят утвърждение като това, получено от „ Лунен Експрес “, с цел да летят в космоса отвън орбитата на Земята.

Според специалистите в региона, полученото позволение за полет до Луната на „ Лунен Експрес “ е стъпка отваряща пътя за бъдещето на частния бранш в галактическите полети и галактическата промишленост.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР