За определяне на общите разходи на входа и за други

...
За определяне на общите разходи на входа и за други
Коментари Харесай

Гласуваме за разходите на входа по мейла

За установяване на общите разноски на входа и за други решения на общото заседание на етажната благосъстоятелност ще можем да гласуваме и по мейла. Това разгласи Гергана Благиева, шеф „ Жилищна политика “ на министерството на районното развиване и благоустройството по време на шестото следващо издание на Национална конференция Inspire to higher по случай „ Празника на брокерите и сътрудниците за недвижими парцели 2019 “, написа " Монитор ". 

„ Въпросното електронно присъединяване би трябвало авансово да бъде декларирано и по този метод да бъде изпълнена друга значима подготвяна смяна - присъединяване в общото заседание на притежателите в постройката да стане наложително “, разясни за „ Монитор “.

С друго предложение от обсъжданите от март насам промени в Закона за етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) се дава опция да се блокира договорка за продажба на жилище в постройката, в случай че притежателят му не е изплатил дължимите такси. По думите й следователно продавачът няма да може да се яви пред нотариус, в случай че няма служебна записка от домоуправителя за липса на такива отговорности.

„ Нещо куца в използването на закона “, сподели тя. „ За времето от 10 години, откогато е признат той е променян 10 пъти. В него са записани доста права на притежателите, само че доста малко са отговорностите им. Законът по никакъв метод не реализира задачите си. В рамките на необятната социална полемика от март насам са дадени над 700 оферти за редакция на документа и сега не престават да постъпват още. Промените се постановат, тъй като има освен юридически, само че и житейски безпорядък. За всички е видно, че постройките не се ръководят и поддържат вярно.

Липсва ангажираност към собствеността. Много са необитаемите жилища и неподдържаните здания. За празните жилища наложително ще се вкара заплащането на вноските във фонд „ Ремонт и възобновяване “ и няма да бъдат освободени напълно, както е досега от таксите за ръководство и поддръжка “, изясни още Благиева.

Други от стотиците оферти е домоуправителят да бъде длъжен да дава ежемесечни информации какви са приходите и разноските и всяка етажната благосъстоятелност да има надзорен съвет. В момента втората алтернатива е планувана, само че в огромна част от постройките я няма.

„ Ще се сътвори и електронен указател на етажните собствености към общините “, добави Благиева. „ Новост също е въвеждането на банкова сметка на етажната благосъстоятелност, тъй като сега тя е единствено на домоуправителя и то единствено за фонда да ремонта и поддръжката на постройката. Голям интерес провокира и предлагането, когато някой съсобственик не си заплаща таксите, те да минат за събиране от общините. Ще се вкарва наложително професионално ръководство в комплексите от затворен вид “, сподели още тя.

Президентът на Европейската асоциация на експертите на недвижими парцели (CEPI) Ярослав Зилински изясни, че в Полша законът за ръководство на етажната благосъстоятелност е бил признат още през 1995 година и работи. „ От тогава е променян единствено един път. Той дава опция собственик на жилище в кооперация да загуби парцела си за неплатени такси към етажната благосъстоятелност “, изясни Зилински и добави, че цените за ръководство са към 0,15 евро на кв./м, като настрана се събират и други суми за фондовете за поддръжка и поправки на постройката.

По време на полемиката на конференцията Ламбро Попов, ръководител на Асоциацията на сдруженията ръководещи етажната благосъстоятелност, предложи, при 2 или 3 неявявания на собственик на парцел в блока да му се лишава за известно време опцията да гласоподава за вземането на решения.

Относно паспортизацията на постройките, чието цялостно въвеждане бе отсрочено за началото на 2022 година специалистът инж. Татяна Стоянова, изясни, че в паспорта на постройката с изключение на характерностите й би трябвало да бъдат записани наложително и периодите за другите обследвания и поправки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР