За онези, които държат винаги на най-доброто - нежен антрекот

...
За онези, които държат винаги на най-доброто - нежен антрекот
Коментари Харесай

Антрекот на жар

За тези, които държат постоянно на най-хубавото - гальовен антрекот на плам

Необходими Продукти

● телешки антрекот - 4 стека (с дебелина до 3 см)
● сол - едра люспеста за поръсване
● сол - 1 щипка морска
● зехтин - 50 мл
● масло - 12 г
● черен пипер - 1 ч.л. равна, прясно надробен

За гарнитура


● картофи - 5 бр. междинни
● масло - 60 г
● зехтин - за поръсване
● сол

Начин на подготвяне

Извадете месото от хладилника, с цел да престои 1 час на стайна температура и се заемете с гарнитурата, за която обелете и нарежете картофките на тънки кръгчета, подредете в тавичка, разпределете върху тях маслото и ръснете зехтин и сол. Сложете ги в загрята на 190 градуса фурна до доста лек златист тен.

През това време си пригответе скарата с дървени въглища и щом остане на живи въглени, мощно тлеещи разположете решетката на 10 см. от тях.

Телешките стекове антрекот, които към този момент са придобили стайна температура, поставете върху скарата и печете 1-2 минути (за сочна, розова вътрешност) или 6 минути (за приблизително изпечени). Силно препичане не се предлага, тъй като месото става изсъхнало и жилаво.

Докато се пече от едната страна, смесете зехтина, разтопеното масло, щипка сол и черния пипер и щом обърнете пържолите, намажете щедро с тази примес готовата страна. Печете и от другата страна за същото време и още веднъж обърнете единствено за секунди, намажете още веднъж и незабавно извадете в паница за сервиране. Повече обръщания на месото не се предлагат, с цел да не се пресушава.

Във всяка порция сложете от картофената гарнитура и поднесете незабавно стековете - доста топли и поръсени за край с едрата люспеста сол, която е най-подходяща за този вид месо.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР