За около 500 евро се търгува българското гражданство в Молдова.

...
За около 500 евро се търгува българското гражданство в Молдова.
Коментари Харесай

Ясна е цената на българско гражданство в Молдова, срещу самосъзнание - не става

За към 500 евро се търгува българското поданство в Молдова. Посредници уреждат против възнаграждение български паспорти, като употребяват връзки непосредствено в институциите в София.
Това признава пред Дарик ръководителят на Българската община в Молдова Феодор Сабий. Според него тази корупционна процедура продължава години наред.
Паспорти се издават и на хора, които нямат български корени - молдовци, украинци, руснаци.
В същото време доста бесарабски българи получават отвод. Има и парадоксални случаи, при които в едно семейство синът получава българско поданство, а майката не.
Кметът на популации най-вече с бесарабски българи град Тараклия Сергей Филипов напомни във Facebook собствен пост от 2005 година, когато получава отвод да получи поданство.
За да не пътува няколко пъти до България, където да потвърди произхода си, той също работи посредством медиатори, които единствено за старта на процедурата му желаят 500 $.
„ Говорейки за чисто моите персонални чувства. Сбогом, България! Мисля, че за моята прародина няма безусловно никакви вреди от това решение. Не съм жител и съм претендент за приемане на поданство от България. Министерството на външните работи на България ме подложи на някаква особена експертиза и ме призна за човек, който няма право да има поданство. Бог да е с вас! Увеличавайте популацията си за сметка… на тези, които заплащат почтено за това. Унизен един път, няма да направя това още веднъж! “, написа кметът на българския град.
Въпреки че страната ни към този момент има две консулства в Молдова, медиаторите, уреждащи български паспорти непосредствено в София, към момента работят.
Тараклия се намира в южна Молдова. В града живеят 15 006 души, най-вече бесарабски българи. Основан е през 1813 година от български преселници, напуснали домовете си след Руско-турската война от 1806-1812 година
На герба на града на български език е изписан девизът „ Българският дух е несломим “, а знамето е с цветовете на българския байрак - бяло, зелено и алено, и има изображение на лъв.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР