За облекчаване наадминистративните процедуриза стартиране надомашно“производство на електроенергия настояват екологични

...
За облекчаване наадминистративните процедуриза стартиране надомашно“производство на електроенергия настояват екологични
Коментари Харесай

Експерти предлагат законови промени за улесняване производството на „домашна енергия“

За облекчение наадминистративните процедуриза пускане на„ домашно “производство на електрическа енергия упорстват екологични организации. Предложенията за промени в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), импортирани в 48-то Народно заседание от Обществения център за околна среда и стабилно развиване (ОЦОСУР) и самодейността „ Зелени закони “, бяха показани на кръгла маса във Варна.

Еколозите оферират да бъде омекотен административният режим при създаване на дребни фотоволтаични съоръжения, а плануваните регулаторни, разрешителни и лицензионни режими да се заменят с осведомителен. Системите за лична консумация да не се водят градеж, а да се третират като оборудване, благосъстоятелност на консуматора, гласи друго предложение.

Еколозите желаят още да се вкарат заявените финансови облекчения, в това число данъчни такива. При употребата пък да се вкара двупосочното премерване на доставената и върната в мрежата електрическа енергия посредством система за равнене на избран интервал (нетметъринг). Тази система следва да се ползва в случаите, когато генерираната от фотоволтаици сила не е по-голяма от контрактуваната мощ за присъединение към енергоразпределителното сдружение.

Всяко домакинство у нас има обезпечени 12 киловата мощ по мрежата за доставка. Анализите демонстрират, че 8 до 10 киловата, създадени от слънцето, могат да покриват дневните потребности на годишна база, уточни инж. инж. Колю Орешков от сдружението с нестопанска цел Център за енергийни решения. По думите му в страната има добре развитаинфраструктуракакто за превоз на електрическа енергия, по този начин и за доставка до крайния клиент.

България има огромен капацитет за произвеждане на електрическа енергия от слънцето. Във Варна да вземем за пример дните със слънчеви часове са 305 годишно, означи енергийният специалист.

Според инж. Орешков потреблението на всички налични капацитети ще ни направи по-малко подвластни от външни енергийни снабдители. Собствеността на енергийния запас обаче е доста значима в геостратегически проект. Затова в бранш ВЕИ капиталите би трябвало да бъдат български, счита енергийният специалист.

Кръглата маса е част от застъпническа акция за енергийна самостоятелност на Общественiq център за околна среда и стабилно развиване и „ Зелени
закони “. На полемиката бяха поканени депутати, представители на Областна администрация, Община Варна и Енерго-Про, само че техни представители не се отзоваха.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР