За някои учени те са неизбежният следващ етап за предотвратяване

...
За някои учени те са неизбежният следващ етап за предотвратяване
Коментари Харесай

Отстраняване на CO2 от атмосферата: технологията, която поляризира науката за климата

За някои учени те са неизбежният идващ стадий за попречване на екзистенциалната опасност от климатичната рецесия. За други за тях даже не би трябвало да се приказва.

Технологиите за премахване на въглероден диоксид (CO2), които обезпечават средство за изсмукване на въглерода от атмосферата, са една от най-горещите области на климатичните проучвания, само че и най-противоречивата, написа " ".

Дебатът дали и по какъв начин да се създаде такава технология беше жарък от от Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) на последната част от отчета, в който се прави повсеместен обзор на науката за климата. Докладът стига до умозаключение, че методите за хващане и предпазване на въглероден диоксид, въпреки и скъпи, могат да играят роля в опитите за поддържане на международната температура в безвредни граници. Ала учените и политиците са разграничени. Някои споделят, че технологията би трябвало да бъде непосреден приоритет за проучване. Други приканват към нерешителност и предизвестяват да не се доверяваме на непроверена технология, преди даже да сме разгърнали изцяло надеждните нисковъглеродни технологии, като да вземем за пример възобновимата сила, с които към този момент разполагаме.

Джон Кери, специфичният делегат на президента на Съединени американски щати за климата, приказва за своите опасения. По думите му някои учени допускат, че е допустимо да се стигне до надхвърляне на междинната международна температура оттатък лимита от 1.5 градуса над равнището отпреди индустриалната ера, към която цел се стремят държавните управления според Парижкото съглашение от 2015 година, а по-късно връщане назад под този предел; има технологии и други неща, които разрешават връщане.

" Опасността от това, което ме тревожи най-вече и ме стимулира най-вече, е, че съгласно науката и най-хубавите учени в света може да сме на или да сме минали няколко повратни точки, за които те ни предизвестяват от известно време ", акцентира Джон Кери и добавя: " Това е заплахата, необратимостта. "

 Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия

Бившият основен теоретичен консултант на английското държавно управление сър Дейвид Кинг изрично не е склонен. Той счита, че ще са нужни доста типове отстранявания на въглеродния диоксид, дружно със средствата за " коригиране " на климата, като да вземем за пример чрез наново заледяване на ледените шапки, защото светът е съвсем несъмнено, че ще надвиши поставения като цел лимит от 1.5 градуса над равнището отпреди индустриалната ера (1850-1900 г.).

" Днес към този момент сме на 1.35 градуса над равнището отпреди индустриалната ера ", показва той и добавя: " Вече претърпяваме голямо стопляне в Арктика, където температурата е с повече от 3 градуса над междинната за прединдустриалната ера. "

Стартъпи виждат бизнес опция в отстраняването на CO2

Множеството започващи компании, профилирани в новата технология, свидетелстват за евентуалната бизнес опция, която доста компании и вложители виждат в отстраняването на CO2. Тези новоизлюпени компании изследват всичко от " скрубери ", които химически отстраняват въглеродния диоксид от въздуха, до " биовъглен ", който основава тор от изгаряне на дървесни боклуци без О2, и хващане и предпазване на въглерод, посредством което въглеродният диоксид се втечнява и изпомпва в подземни геоложки формирания. Те са приели отчета на IPCC като тласък за вложения и предоставяне на зелена светлина.

" Нарастващото премахване на CO2, с цел да бъде в сходство с IPCC, изисква голямо увеличение през идващото десетилетие. Стартиращите компании се оправят с това климатично предизвикателство, разработвайки набор от подходи, които могат да окажат колосално влияние ", разяснява Таня Тимерман, основен софтуерен шеф на Andes, компания, която възнамерява да употребява микроорганизми за уединяване на въглерод в почвата.

 Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души

От своя страна Бен Рубин, изпълнителен шеф на Carbon Business Council, който съставлява няколко експерти по премахване на CO2 от атмосферата, отбелязва, че отчетът на IPCC дава да се разбере, че прозорецът на опцията се затваря бързо, наблягайки незабавната нужда от понижаване на излъчванията на парникови газове.

" Намаляването на излъчванията е от решаващо значение, само че не е задоволително: отчетът удостоверява, че е належащо унищожаване на гигатони въглероден диоксид, с цел да се помогне за възобновяване на климата ", акцентира той и прибавя: " Новаторите работят интензивно, с цел да посрещнат това климатично предизвикателство, намирайки рентабилни и виновни способи за внедряване на технологии за премахване наCO2. "

Спорове за премахването на CO2 от атмосферата

Но против основния раздел от отчета на IPCC, който разпали разногласието, беше водена гневна битка от страна на учени и държавни управления до последните моменти преди документът да бъде финализиран. Шепата споменавания на отстраняването на CO2 от атмосферата в окончателното обобщение на отчета от 36 страници за политиците, което показва в резюме основните послания и е формирано от учени дружно с представители на държавните управления от всички страни членки на Организация на обединените нации, които желаят да вземат присъединяване, бяха вмъкнати чак след часове на яростни кавги.

 Отстраняване на CO2 от атмосферата: технологията, която поляризира науката за климата

Саудитска Арабия и други страни производителки на нефт са били най-настоятелни премахването на CO2 и улавянето и съхранението на CO2 да бъдат включени и да им бъде придадено изключително значение. В последна сметка в резюмето бяха оставени девет споменавания на отстраняването на CO2 и още няколко на улавянето и складирането на CO2.

" Саудитска Арабия докара 10 доста опитни договарящи ", посочи осведомен с договарянията и добави: " Те се пробваха да отстранен споменаванията на възобновимата сила и се пробваха да упорстват, че вместо това би трябвало да участват споменаванията на улавянето на CO2 или най-малко толкоз, колкото и възобновимите енергийни източници. "

Мнозина учени са скептични към отстраняването на CO2 Ала мнозина учени, екоактивисти и екоексперти са недоволни от споменаванията. Те се притесняват, че създавайки усещането, че има жизнеспособни благоприятни условия за унищожаване на въглеродния диоксид, това може да породи подправено възприятие за сигурност. Повечето технологии за премахване на CO2 са недоказани, евентуално ще бъдат с стеснен обсег, ще лишават години за създаване и ще са доста скъпи.

Лили Фюр, която е шеф на програмата за климата и енергетиката в Центъра за интернационално екологично право, упорства: " Трябва да спорен схващането, че би трябвало да вършим по-малко в този момент, тъй като можем да създадем повече по-късно, с софтуерни решения. Това е рисково разбиране. "

 Океанските течения се забавят, вещаят още по-драматични промени в климата Океанските течения се забавят, вещаят още по-драматични промени в климата

Фридерике Ото, водещ създател на IPCC и доцент в института " Грантъм " в Лондонския имперски лицей, акцентира: " Моето чувство за отстраняването на CO2 е, че би трябвало да се преструваме, че това не е алтернатива. Трябва да действаме по този начин, като че ли отстраняването на CO2 в никакъв случай няма да бъде постижимо. В момента нямаме технология, която да работи в нужния мащаб... така че би трябвало да създадем нашите политики по този начин, като че ли премахването на CO2 не е алтернатива. "

По думите ѝ преследването на отстраняването на CO2 би могло да бъде рисково разпръскване, като тя слага под въпрос дали е добра концепция да се харчат пари за технологии, които оферират доста несигурни бъдещи изгоди, когато жизнеспособни способи за понижаване на излъчванията в този момент не се внедряват задоволително бързо.

" Премахването на CO2 към този момент беше употребявано като опрощение за съмнение и закъснение ", сподели Ото и добавя: " Много е значимо да подчертаем, че към момента можем да изпълним задачата за ограничение на междинната международна температура до 1.5 градуса - имаме знанията и инструментите да го създадем. Но това, което нямаме, е възприятие за неотложност и политическа воля. "

Отстраняването на CO2 е належащо поради бездействието до момента

Дейвид Кинг признава, че някои учени имат терзания за отстраняването на CO2, само че той счита, че то е належащо поради бездействието до момента. " [Онези, които възразяват] заемат тъкмо същата позиция, която заех през 2015 година, когато ръководех световните договаряния за Англия ", отбелязва той и акцентира: " Но към този момент няма време за бавене. "

Кинг, който работи с инженерния департамент на Кеймбриджкия университет в опит да се намерят способи за наново заледяване на Арктика, показва, че отчетът на IPCC стига до умозаключение, че е налице единствено дребна опция за света да ограничи стоплянето до 1.5 градуса, разчитайки на големи понижения на парниковите газове в идващите няколко години, което надали ще се случи.

" IPCC не стига задоволително надалеч във връзка с отстраняването на CO2 ", споделя той и добавя: " Смятам, че е повече от евентуално да достигнем 1.5 градуса до края на десетилетието. Погрешно е мисленето, че IPCC споделя, че можем да успеем [да останем под това ниво] с понижаване на излъчванията. Въглеродът, който сме натрупали [в атмосферата], ще би трябвало да бъде отстранен. Може да е доста скъпо, само че би трябвало да признаем, че алтернативата е да загубим нашата цивилизация. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР