За новата жп линия, която ще преминава от РС Македония

...
За новата жп линия, която ще преминава от РС Македония
Коментари Харесай

Нова жп линия от Македония към България

За новата жп линия, която ще минава от районен съд Македония към България, министерството на превоза и известията в Република Северна Македония планува бюджет от към 300 милиона евро. През първата четвърт на идната година ще бъде определен реализатор за първите две прави на линията, оповестява македонският вестник " Република ".

Министърът на превоза и известията Благой Бочварски сподели, че желае мощен реализатор, който да може да извърши комплицираната работа. Той уточни, че става въпрос за комплициран план.

" Само за втората и третата права би трябвало да бъдат построени 91 моста и 32 тунела. Самият граничен пункт се намира в тунел. Това е сериозен план на стойност към 600 милиона евро, който би трябвало да бъде наш приоритет и в идния интервал. Той е от голяма важност и за развиване на добросъседските връзки, и за развиване на инфраструктурата ", сподели Бочварски.

Министърът добави, че е направено предпроектно изследване, планова документи и главен план, въз основа на които е избрана цената на трите етапи на плана.

" Става въпрос за паневропейския Коридор номер 8, доста значим и за страната, и за Европейски Съюз. Голяма част от средствата се дават като грантове, друга част са от заеми. Европейски Съюз има сериозен принос за построяването на линията. Тя е безусловно нужна освен поради пътническия превоз, а и поради товарния. Това е комплициран и тежък план, става въпрос за доста средства, само че би трябвало да го осъществим, тъй като нашата страна не може да бъде изключена от тази връзка. Нашата задача е да правим процедурите и да изберем реализатор ", сподели още Бочварски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР