За нова провокация от Северна Македония съобщава сайтът btvsport.bg. След

...
За нова провокация от Северна Македония съобщава сайтът btvsport.bg. След
Коментари Харесай

Македонците си присвоиха легендарен български футболист

За нова провокация от Северна Македония оповестява уеб сайтът btvsport.bg. След като неотдавна оповестиха за свои голмайстор №1 в историята на представителния ни отбор Димитър Бербатов, и комбиниралите за успеха на България с 1:0 посред Скопие - Радослав Кирилов и Кирил Десподов, съседите върнаха лентата още обратно.

Сайтът gol.mk посвети материал на македонците, взели участие на международни футболни финали. Сред тях е... родната легенда Димитър Якимов.
-->
" Малко знае се името на Димитър Якимов (Якимовски), който е родом от Кратово и е играл за България на международното в Англия през 1966 година ", написа онлайн изданието.

В публикацията намират място още Благое Видинич - някогашен селекционер на Мароко и Демократична република Конго, и Кирил Дойчиновски, Дарко Панчев и Вуядин Станойкович, които носиха екипа на Югославия през 90-те. Споменати са също австралиецът с македонски корени Миле Стерьовски, записал 3 мача за " кенгурутата " на мондиала в Германия през 2016 година, както и екс-националът на Чехия Марек Янкуловски, чийто татко е македонец.

Димитър Якимов-Митата, именуван Поета на футбола, е идолът на Христо Стоичков. Легенда със 141 гола в 287 мача в родния хайлайф, записани за столичните " Септември " и ЦСКА. С " армейците " стига полуфинал за Купата на европейските първенци през 1967 година Той е седемкратен първенец на страната и шесткратен притежател на Купата на България с ЦСКА, като последния трофей печели един път и със " Септември ".

Якимов има 67 мача и 9 гола за България. Прави формалния си дебют на 11 октомври 1959 година при успеха с 1:0 против Франция. Играе решаваща роля във евентуално най-важните победи на " лъвовете " през 60-те години. Участва на мондиала в Чили през 1962 година, в гореспоменатото международно в Англия, в Мексико през 1970 година, както и на олимпийските игри в Рим през 1960 година

През януари 2020 година, на церемонията " Футболист на годината ", получи новоучредената Специална премия за изключителни заслуги към българския футбол.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР