За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от

...
За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от
Коментари Харесай

Нов вид телефонни измами у нас - мними банкери теглят пари от сметките през приложение

За нов тип опити за измами по телефона предизвестяват от Националната полиция. Става въпрос за случаи,  при които измамници се показват за банкови чиновници и карат хората да конфигурират на телефоните си приложения за далечен достъп. По този метод нарушителите могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на излъгания. 

Първите сходни опити за измами са регистрирани у нас в средата на предходната година. Криминалисти от Главна дирекция " Национална полиция " изясняват, че нормално човек получава позвъняване от привиден банков чиновник. Той желае от жертвата да конфигурира в смарт телефона си приложение за далечен достъп. По този метод незаконните групи добиват информация за телефона на излъгания и управляват приложенията му за онлайн банкиране в случай че има конфигурирани такива.

Освен тези опити за измами, криминалистите регистрират и още един метод. С приемане на известия с линк, в които се желаят повече данни за банковата карта на съответния човек под претекст че има проблем с нея.

В същото време от Министерство на вътрешните работи регистрират и спад на телефонните измами като цяло. Въпреки опитите на измамниците да употребяват Covid-19 в схемите си, този метод за машинация не е съумял.  

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР