За никой от нас не е тайна, че Единният граждански

...
За никой от нас не е тайна, че Единният граждански
Коментари Харесай

НАЗП: Невинаги сте длъжни да предоставяте своето ЕГН при ползването на онлайн съдържание и услуги!

 За никой от нас не е загадка, че Единният цивилен номер е измежду персоналните ни данни, по които най-лесно бихме могли да бъдем разпознати като съответно физическо лице. Това е по този начин, тъй като той съставлява неповторим за всеки български жител или непрекъснато пребиваващ в страната ни чужденец код, съдържащ информация за рождената му дата – ден, година, месец, за пола и прочие На процедура посредством него се прави регистрация на всяко физическо лице, подлежащо на такава. 

Съгласно правилник (ЕС) 2016/679 на Екологичен потенциал и на Съвета админите на персонални данни имат право единствено на минимума от данни, нужни за даването на услугата, която сме потърсили при тях. Напълно допустимо е компанията да е в положение да даде услугите си, без да е нужно да събира и обработва каквито и да било персонални данни на своите консуматори. В случай, че за постигането на бизнес задачите си доставчикът въпреки всичко би трябвало да разполога с избран набор от такава информация, то той е задължен да извърши разбор, който да откри кои типове персонални данни трябват и то в техния най-малък размер.

Обикновено се оказва, че ЕГН-то не следва да е измежду тях и специалистите от Комисията за отбрана на персоналните данни и Националната асоциация за отбрана на потребителите поучават да не го предоставяте. 

Важно е при сърфиране в интернет и прилагане на услугите на снабдители на онлайн наличие деликатно да прочитаме така наречен " политика за дискретност “. В никакъв случай не би трябвало да споделяме персонална информация обществено – както ЕГН, по този начин и своите имена, дата на раждане, адрес, телефонен номер и така нататък Практиката демонстрира, че доста хора не отделят време да прочетат " политиката за дискретност “ на даден уебсайт, бързо минават към използването на наличието му или са склонни да дават повече от нужната персонална информация за себе си, в това число и ЕГН, а след това остават неприятно сюрпризирани от информацията, която елементарно може да се откри за тях в мрежата.

Темата е част от стартиралата осведомителната акция на КЗЛД и НАЗП към потребителите и админи на персонални данни по отношение на отбраната на персоналните данни на физическите лица, тяхното предпазване, култивиране и потребление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР