За нелегалния трафик на хора през България няма почивен ден.

...
За нелегалния трафик на хора през България няма почивен ден.
Коментари Харесай

Канали за трафик: Как Строителите на Големия Истанбул прекарват мигранти към Европа?

За незаконния трафик на хора през България няма почивен ден. 43-ма мигранти бяха арестувани на автомагистрала " Тракия " край Ихтиман. Други 24 пък са арестувани край Видин на път към границата със Сърбия. Петима са общо задържаните трафиканти на двете групи. И - както към този момент разбрахте - в Гърция беше арестуван шестия обвинен за гибелта на 18-те мигранти в камиона-ковчег край Локорско.



Макар оживелите мъже, лекувани в столични лечебни заведения да настояват, че са от Афганистан, те нямат документи. Това са техните изказвания и както самоличността им, по този начин и националността им дефинитивно ще бъдат доказани след продан на информация сред България и Турция. От събраните досега данни и доказателства може да се твърди с висока степен на възможност, че те са от Афганистан. Според наши източници, най-вероятно те са обитавали в Турция, и то в региона на Истанбул, към 3 години.



Как обаче са имали по 6-7 хиляди евро на човек, с цел да платят за незаконния трафик? Анализите на службите сочат, че потокът от афганистанци към Европа в този момент е от мигрантската вълна към Турция отпреди две-три години. На диалект ги назовават " Строителите на Големия Истанбул ". Т.е. това са хора, които през последните две-три години са работили на строителните обекти в мегаполиса край Босфора като доста скъпа, поради ниското им възнаграждение, работна ръка.

Спестили са пари, с които да стигнат до Германия, Франция и Англия - все страни, в които има строителен взрив и да се осъществят там, само че към този момент усвоили добре занаята. С висока степен на веротност може да се допусне, а има и такива данни, че доскоршните им работодатели в Истанбул спомагат за трафика им към страни от Западна Европа.

Групите, които управляват трафика на мигранти към Западна Европа към този момент са интегрирани. В Турция са главните уредници, които са построили верига от подорганизатори в страните по маршрута. Второто им равнище е в България и Гърция, следват продълженията в Сърбия, Унгария, Австрия и Германия. Като конструкция, работят на приципа на туристическите организации.

" Всъщност Истанбул е офис до офис. Това е в действителност гара разпределителна за тези хора и към този момент оттова има разнообразни правила ", изясни арабистът Владимир Чуков.

Започва се от избор на маршрут - през Гърция или през България. В южната ни съседка трафикантите са в мощна конкуренция. Често се случва един състезател да отвлече и държи като заложници групата на съперник, до момента в който не получи откуп - половината от уговорената за трафика сума. През България този риск не съществува, само че прекосяването на границата е по-трудно.



" Задължителен съставен елемент постоянно е свръхмодерен телефон. Ако ви прави усещане, всичките са с такива. Задържително би трябвало да има GPS, с цел да могат да ги наблюдават, изясни Владимир Чуков.

Задължително е в телефона да има приложение, което разрешава да се следи в действително време местоположението на всеки от групата. По този метод се управляват и водачите, които поемат групата на граничната вадичка и я водят до мястото, където е уречен превоз. Мигрантите от Афганистан престояват в Истанбул няколко години, с цел да завоюват пари, с които да продължат към Европа. Има данни, че незаконните мигранти от камиона-ковчег са работили край Босфора към 3 години.

" Тези хора непосредствено са взети, те са били сътрудници на някоя строителна площадка. Това са 6-7-8, до 10 хиляди евро. Те няма от къде да ги вземат, с изключение на от строителната площадка ", разяснява Владимир Чуков.

Така откакто усвоят строителния поминък, служащи биват трансферирани към строителни обекти в Западна Европа. Има данни, че в схемата вземат участие и работодателите им от Турция, които получават трансферна такса.

" Но в това време с тези мигрантски напъни се досещате, че този " необут " стартира да работи на няколко търговски сфери. Естествено, че този необут, в случай че той самият не се занимава с това, си има някакви хора, които познава ", разяснява още Чуков.

Веригата на уредниците стига до Стокхолм, където пък е основан и най-големият мигрантски уебсайт, който осведоми за маршрутите и проблемите при прекосяването на европейските граници. В него към този момент има материал за 18-те незаконни мигранти, открити мъртви край Лукорско.



Организаторите на трафика пък координират главните звена във веригата през приложението " Телеграм " и по този начин подсигуряват и заплащанията по маршрута.

" Това си е една общественост, за жалост прекомерно злокобна, само че има доста интензивно наличие в интернет пространството ", изясни още Чуков.

Анализите на специалисти по сигурността сочат, че сега в Турция има към 800 хиляди афганистанци. Поне 400 хиляди имат за цел да стигнат в Западна Европа до есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР