За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин

...
За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин
Коментари Харесай

Сивата икономика - най-бързият начин да се изкарат пари. Над две трети от българите вярват в това

За над 65% от обществото сивата стопанска система е най-бързият метод да се изкарат пари. Това сочи изследване на Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките, представено от БГНЕС.

81% от българите са напълно съсредоточени върху постигането на материални богатства, и това се трансформира в главен приоритет за тях. От друга страна, 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, даже от това да имат материална или друга изгода, сочат още данните от изследването. Останалите 43,1% обаче демонстрират очевидни настройки за неспазване на законодателството, и в случай че не се опасяваха от следствията, елементарно биха нарушили нормите, откриват създателите на проучването.

Едва близо 32% от запитаните българи считат, че законите в страната са добре написани и елементарно използвани на процедура. Според създателите на проучването това е знак, че българското общество е с повишена сдържаност към народните представители като законодателен орган, и към законите като правни правила. Освен това по-голямата част от обществото към този момент слага изискване – законите ще бъдат спазвани, в случай че са съответни, обслужват интереса на обществото и са използвани на процедура, демонстрира още изследването.

Близо 19.8% от запитаните са безусловно съгласни, а над 41% – съгласни до известна степен с изказванието, че в случай че даден закон им пречи, ще намерят метод да го заобиколят и да реализират своите цели. Почти 53% от българите пък считат, че до момента в който има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност.

Работодателите, и даже служащите имат по-голяма податливост да съблюдават и зачитат законите . Докато учениците, безработните лица и даже домакините са по-склонни да имат по-фриволно държание и намерено да не зачитат и съблюдават актуалното законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и разумна реакция на възможната цялостна с пропуски и недостатъци законова среда, обобщават създателите на изследването

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР