За над 300 съвместни проверки на ангажираните институции с повишените

...
За над 300 съвместни проверки на ангажираните институции с повишените
Коментари Харесай

Над 300 проверки по-късно правителството все още разчита на сайт за по-ниски цени на храните

За над 300 взаимни инспекции на ангажираните институции с нарасналите цени на храните заяви през днешния ден вицепремиерът Христо Алексиев. Той приказва по време на едночасова конференция, която даде като част от Национално координационно звено за преодоляване на цените на питателните артикули, чието основаване разгласи през вчерашния ден министър председателят Гълъб Донев.

Алексиев изясни, че в звеното са включени всички ангажирани държавни инситуции, които да работят дружно с цел да овладеят тази рецесия, да посочват нелоялните търговски практики, както и генерирането на необосноважни свръхпечалби. Вицепремиерът заключи, че има сериозен напън върху българския производител.

За казуса държавното управление заприказва преди към месец, когато не бяха оповестени елементи по какъв начин ще бъдат понижени цените, а главната концепция бе въвеждане на всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига, като задачата бе да се привлекат и потребителите посредством основаването на уебсайт.

Днес бе обявено, че се чака той да е подготвен до 10 дни, а в него се чака питателните вериги да разгласяват цените си, с цел да могат потребителите да се ориентират от кое място да пазарят.

Като резултати от активността на държавното управление Алексиев регистрира построена методика за мониторинг и надзор по цялата верига на избрани храни, както и определянето на още няколко страни, в които също да се наблюдават цените.

От инспекциите на институциите той заключи, че са открити редица нелоялни търговски практики, както и подозрения за голословно високи облаги. Той акцентира, че страната не афишира война на комерсиалните вериги, а пробва да отбрани интереса на потребителите и да се увери, че не се генерират свръхпечалби на гърба на уязвимите пластове.

През последния месец Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) е направила 471 инспекции, в които са открити 452 нарушавания, като 200 от тях са нелоялни търговски практики. Българската организация по сигурност на храните е направила 333 инспекции с установени 32 нарушавания, а Национална агенция за приходите - 340 инспекции със 71 акта за нарушавания. Проверките не престават, като в Национална агенция за приходите прави 150 инспекции на търговски вериги и 9 проверки.

Подготвят се и промени в нормативната база, с цел да могат всички нелоялни практики да се споменат в закон и да бъдат неразрешени.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев заключи, че най-често нелоялните практики са реклами за най-ниска цена в съответния ден, което е неточно обръщение, защото разбор демонстрира, че съответната цена не е най-ниска цена, а е 20-30% по-висока от конкурентните обекти. Други практики са погрешна информация на етикетите на артикули, подвеждаща информация за тежестта на стоката, както и артикули, показани за българско произвеждане, които са импорт от други страни

Министърът на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че олиото в Румъния коства 2.65 лв., а маслото във Франция и Германия е 20-30% по-евтино, в сравнение с в България при по-високи заплати и цени на горива и електричество.

Министърът на земеделието Явор Гечев заключи, че повдигането на цените стартира от войната в Украйна, а през последните 2-3 месеца те са релативно постоянни. Пикът е през ноември с 26.1% покачване. Обясни, че са следени асиметрии при цената от полето до крайния консуматор - над 100% марж следили при някои артикули. Подчерта, че производителите са " под нулата " при тези цени. Призова каналите за дистрибуция да вдигнат изкупната цена и да понижат горницата си. Даде за образец млякото, чиято изкупна цена е към 1 лев на литър към 22 февруари, цената на едро обаче е 2.91 лв., а в магазина 3.36 лв. (средно). Разликата сред цената на едро и в магазин на кашкавала пък е 4 лв..

Министърът обърна внимание на краставиците, чиято цена на дребно е приблизително 6.92 лв., като изясни, че 50% от оранжериите в Европейски Съюз не са засяли, а индустриалните региони в Турция съответстват с региона на тежките земетресение от началото на февруари.

Освен приемането на Закон за търговията с храни, съгласно него би трябвало да се одобри разпоредба, обвързвана с всички артикули, която да донесе гласност и надзор по цялата верига. Ще бъдат електронизирани и регистри, в които първият по веригата би трябвало да отрази храната, която е вкарал и пуска в оборот в старната, вторият по веригата да прави същото, като разяснява къде е отишла тази храна. Освен това би трябвало да има и указател и на бракуваната стока. Уточни, че не става дума за храните на дребно, които са за директни продажби и са дребни количества. Търговците на едро пък разполагали и в този момент с подобен складов програмен продукт и просто би трябвало да свържат системите си, което нямало да им съставлява тежест.

Министърът установи, че се разчита най-вече на публичността и медиите, а и най-лошата народна власт се лекувала с повече народна власт.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР