За музикален фон и вдъхновение на текста, който се каня

...
За музикален фон и вдъхновение на текста, който се каня
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Бари Гиб и Линда Грей – брак, който се оказва спасителен остров за последния оцелял от Bee Gees

За музикален декор и ентусиазъм на текста, който се поканвам да напиша, съм си пуснала “Tragedy ” – един от безконечните шлагери на именитата поп-соул-диско-рок тайфа от 70-те и 80-те Bee Gees. Трагедия в действителност няма. Поне не за мен, тъй като би трябвало да пиша за половинвековния благополучен брак на един от членовете на група, която  безусловно обожавах като дребна и чиито песни не преставам да чувам с кеф и до ден сегашен. Трагедията обаче е част от историята, която ще опиша. Но това не трябва да натъжава никого, тъй като във всеки човешки живот, добър или неприятен, на риболовец или на рок звезда, щастието и нещастието се преплитат естествено, с цел да сътворят един неповторим ДНК код на ориста на индивида. 

Това е горчиво-сладката история на Бари Гиб, който надживя тримата си по-малки братя и съумя да резервира най-красивата от всички вероятни любови – тази, която идва единствено веднъж в живота на мъжа. 

Родените на английския остров Ман братя Гиб от дребни обичат да пеят дружно. Бидейки още хлапета, през 55-а образуват първата си група, The Rattlesnakes, в родения град на татко им, Манчестър. Три години по-късно фамилията, което включва още по-голямата сестра Лесли и изтърсака Анди, взема решение да се махне от подгизналата от влага Англия и да емигрира в Австралия. 

Още от основаването на групата “Би Джийс ” през 1958 година момчетата са възприемани като   тотални новобранци. На архивни записи от австралийската телевизия от началото на 60-те  се вижда по какъв начин тримата младежи се държат по-скоро като смотани вариететни реализатори, в сравнение с като рок тайфа: сред музикалните осъществявания дългучестият Бари и по-малките му братя-близнаци Робин и Морис описват смехории и гримасничат пред камерата. 

Няколко години по-късно придобилите самочувствие младежи към този момент носят лъскави боти с висок ток в стила на Бийтълсите и се фукат наляво-надсно, че сами си пишат песните. Но огромният шлагер по този начин и не идва. Решени обаче да реализират триумфа, към който се стремят още от деца, братята вземат решение да сменят освен визията и музикалната си идея, само че и континента. Убеждават родителите си да се върнат на Стария континент и през 66-а цялото семейство се качва на транспортен съд за родната Англия. Това се случва малко преди последният записан техен сингъл “Spicks and Spacks ” да стане номер едно в Австралия. От звукозаписната компания са толкоз втрещени и по едно и също време въодушевени от този факт, че мигновено пращат хора с лодка да настигнат транзокеанския транспортен съд и да върнат братята назад. Те обаче се заключват в каютата си и отхвърлят да излязат. 

За разлика от “мащехата ” Австралия, “мама ” Англия мигновено разпознава в тяхно лице надарени композитори и текстописци. Всяко тяхно парче се трансформира в шлагер, което изстрелва кариерата им напряко в облаците. Със славата, несъмнено, идват и парите. На 21-годишна възраст близнаците към този момент карат лични Ролс-Ройси.

През 1966-а, годината, в която “Spicks and Spacks ” става номер едно в Австралия, Бари Гиб се дами за 19-годишната Морийн. Бракът им обаче се оказва единствено глупава младежка прищявка, която небрежно приключва с бракоразвод. 

През 1967 година “Би Джийс ” са поканени дa вземат участие в Top Оf the Pops. Вниманието на Бари незабавно е привлечено от водещата – тъмнокосата хубавица и някогашна “Мис Единбург ” Линда Грей. “Още щом погледите ни се срещнаха, нещо сред нас се случи, ” спомня си Бари. О да, в действителност се е случило нещо! След края на фотосите Бари и миската се усамотяват в реквизитната телефонна кабина, а.к.а машина на времето от известния тогава научнофантастичен сериал “Doctor Who ”, и му удрят един буен секс “на крайник. ” 

Как продължава тази обич от пръв взор и първи секс?

Ами продължава… към този момент 52 години!

Гиб през 1968 година

Само два месеца откакто разводът му с Морийн е финализиран, Бари надява брачната халка за повторно. Датата на сватбата, 1 септември 1970 година, съответствува с 24-ия рожден ден на младоженеца. 

През декември 1973 година в Лондон се ражда първото им дете, Стивън, който едвам тригодишен демонстрира музикални заложби. През годините Стийв свири в няколко хардрок и метал банди, в това число 58, Black Label Society, Crowbar, Kingdom of Sorrow… Днес 48-годишният китарист е непрекъснат член на групата на татко си. 

През 77-а се ражда Ашли, който също като татко си и по-големия си брат се впуска в музикалния бизнес, само че не реализира техния триумф. 

Очевидно Линда е окуражена да изравни и, за какво не, даже да усъвършенства върха на майката на братята Гиб, тъй като през идващите седем години ражда още две момчета – Бари и Майкъл. 

С петото и последно бебе обаче Линда стъпва “на неверен крайник ”, тъй като не е момче. Дъщерята Алксандра се ражда през 1991 година

В началото на 80-те “Би Джийс ” към този момент са сменили континента за трети път и живеят в Съединени американски щати.  Целта на този ход е да възкресят позамръкналата си популярност. През 69-а групата се разпада за малко поради упоритостите на близнаците да стартират независима кариера. Няколко години по-ксъно последва “сдобряване ”, само че към този момент нищо не е същото, както преди. 

Продуцентите са отвън себе си от благополучие и стискат палци братята още веднъж да влязат в режим на правене на шлагери. Така и става – единствено че не тъкмо по метода, както са го мислили. Славата им на положителни композитори стига до ушите на новоизгрялата холивудска звезда Барбра Стрейзанд и тя, без да се колебае, ги кани да работят дружно върху идващия й албум. Песента “Guilty ”, която Гиб пишат особено за нея, прави тираж от 15 милона копия единствено през годината на издаването си, 1980-а, и в същото време печели на братята репутацията на създатели на песни “под наем ”. Макар че радиата настойчиво отхвърлят да пускат авторски части на “Би Джийс ”, техният безподобен музикален жанр въпреки всичко си пробива път в ефира под формата на шлагери, написани за други реализатори – “Heartbreaker ” на Дион Уоруик, “Islands In the Stream ” на Кени Роджърс и Доли Партън и, о!, абсолютния диско шлагер “Chain Reaction ” на Даяна Рос. Дори Майкъл Джексън почва да се навърта около братята Гиб, само че плодовете на общата им колаборация по този начин и не виждат бял свят.

52-годишният брак на Бари и Линда наподобява напряко като точно извезан гоблен на фона на турбулентните бракове на близнаците. Морис също се дами два пъти и има две деца от втория си брак с Ивон. Проблемите му с алкохола обаче от край време хвърлят тъмна сянка върху фамилното благополучие. Ситуацията излиза отвън надзор през 91-а, когато един ден Морис влиза в едномесечен запой и в миг, когато въобще не е на себе си, заплашва с револвер жена си и децата. Последните мигновено се изнасят от къщи и търсят заслон и отбрана в дома на Бари и Линда. След случая, който безусловно му работи отрезвяващо, Морис непринудено отива в клиника за лекуване на зависимости. След края на лекуването той и Ивон възобновяват брачните си обети и остават дружно до гибелта му oт инфаркт през 2003 година След кончината му “Би Джийс ” дефинитивно се разпадат.

Робин също прави една неправилна стъпка (от която обаче му се раждат две деца) преди да срещне дамата на живота си, Дуина Мърфи, бракът с която продължава от 1985-а до гибелта му от рак през 2012-а. Двойката има един наследник, Робин-Джон, а четвъртото дете на музиканта е от 25-годишната домашна помощница на фамилията, с която той има къса връзка – почти колкото трае едно минаване с прахосмукчаката.

Най-малкият брат, Анди, красавецът в фамилията и може би най-талантливият от всички, от напълно млада възраст демонстрира притеснителни признаци на клинична меланхолия и привързаност към опиатите. Тази нездрава композиция в последна сметка води до съдбовния му край през 1988-а, когато е едвам на 30. 

Смъртта на тримата му братя оставя в сърцето на Бари дупки като от патрони, които и до ден сегашен не са заздравели. Съвестта не престава да го мъчи. Може би тъй като с Морис са в неприятни връзки и по този начин и не се сдобряват преди внезапата му гибел. И тъй като Робин скрива от него, че е тежко болен и по тази причина гибелта му също го заварва неопитен. И не на последно място тъй като не съумява да помогне на дребния Анди да се освободи от зависимостта си към дрогата. 

“Братята ми водеха непрекъсната борба с вътрешните си демони. Аз обаче имах до себе си жена, на която се бях зарекъл, че в никакъв случай няма да й се наложи да претърпява това с мен, ” споделя Бари Гиб в изявление пред “Guardian ” от 2020 г. 

И удържа на думата си.

 Barry Gibb in 2017-Glasto17-197 (34744934874)

Бракове в средите на хищния музикален шоубизнес с дълготрайност като този на Бари Гиб и Линда Грей са такава необичайност, че би трябвало да бъдат вписани в самобитна “Червена книга на изчезващите типове ”. 

През всичките 52 години на взаимния им живот музикантът в никакъв случай не е пропущал опция да отдаде заслужена респект на жена си и да й благодари за поддръжката и за това, че постоянно е била неговата “крепост ” на силата и разсъдъка. 

“Нямах никакъв проблем да въвеждам вкъщи купища дрога, само че в последна сметка всичко заминаваше в тоалетната. Тя по този начин и не ми позвали да кръшна в посоката, в която братята ми поеха и поради която уви, погубиха живота си. Бях огромен късметлия в това отношение. ”

Днес фамилията продължава да живее в къщата на брега на океана в Маями, с която се сдобиват  през  далечната 1974-а по предложение на Ерик Клептън “да сменят климата. ” Съпрузите имат и имение на повърхност от 90 акра в Бейкърсфийлд, Англия, само че сърцето постоянно е влечало Бари към Маями, тъй като, съгласно личните му думи, мястото му припомня за Австралия. 

За своите 76 години и като за дядо на седем внуци Бари Гиб наподобява в извънредно добра форма. И друго нещо също е в добра форма – банковата му сметка: чистата стойност на активите му възлиза на съвсем 100 млн. $.

Но доста, доста по-ценна от всичко това е била и си остава любовта на една жена – дамата, която всеки мъж, в случай че има шанс, ще срещне най-малко един път в живота си. 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР