За момента няма опасност Бургас и областта да останат без

...
За момента няма опасност Бургас и областта да останат без
Коментари Харесай

Бургас или Варна - къде първи ще останат без вода?

За момента няма заплаха Бургас и региона да останат без вода и да се наложи да минат на воден режим. В това твърдят от водоснабдителното сдружение в града и показват, че водата ще стигне до началото на юни идната година. Дотогава обаче упованията са страната да трансферира на сдружението два язовира, а Министерският съвет да отпусне 60 млн. лв., с които да стартира свързването им към водоснабдителната система, стаа ясно от репортаж на Нова телевизия.

От към месец се заприказва за сериозен спад в равнището на язовир „ Камчия ”, който зарежда Бургас и Варна от години. Оказва се, че потребният размер в оборудването все още е съвсем два пъти по-малко, в сравнение с през август предходната година.

„ Положението към момента не е пагубно, само че кардинално има огромен проблем с попълването на дебита на „ Камчия ”. Към днешна дата язовирът има някъде към 52-53 млн. кубика потребен размер ”, сподели Димитър Гюров - представител ВиК-Бургас. И добави, че предходната година по същото време въпросната цифра е била над 120 млн.

Разтревожен е и министърът на околната среда и водите, който преди дни загатна за проблеми с водата по цялото Черноморие.

Дали язовир „ Камчия ” ще се изпълни с вода зависи от това какъв брой сняг и дъжд ще паднат в идващите месеци в Сливенския и Котленския Балкан. Експерти коментират, че водите от снеготопенето и дъждовете в Сливенско се вливат в река Луда Камчия, която цялостни размера на язовира. Ако и тази зима превалявания няма, не е изключен и воден режим, сходен на този в Перник. Затова страната и водоснабдителното сдружение разискват незабавни ограничения.

„ Има една концепция, по която министър председателят е упълномощил да работим - да задействаме три спомагателни язовира: за Варна – „ Цонево ”, за Южна България – „ Ахелой ” и „ Порой ”. Лятото, когато можеха да се вършат всичките строително-монтажни действия, малко или доста го пропуснахме. Сега ще би трябвало да вършим зимен подвиг. Другият вид е да изправим изпускателните уреди на два от язовирите, да ги допълним тази година и през 2021-ва да ги използваме, тъй като водата в „ Камчия ” ще ни стигне доникъде на лятото. Ние не можем да си позволим да провалим сезона ”, разяснява екоминистърът Емил Димитров.

Дружеството в Бургас е готово да стартира работа неотложно. „ Ако „ Ахелой ” и „ Порой ” бъдат предадени на ВиК-Бургас за прилагане, се надявам, че с гласуваните към 60 млн. лв. този проблем ще бъде решен. Тъй като размерът на двата язовира е към 50 млн. кубика, това ще помогне да бъдат преодолени последствията от сушата тази година. До една година всичко ще бъде наред, уповавам се, тъй като по-късно има публични поръчки. Две пречиствателни станции би трябвало да се създадат и две помпени ”, сподели представителят на ВиК-Бургас.

Общината също не стои безучастна в решаването на казуса. Кметът Димитър Николов изясни, че към този момент втора година слага казуса пред водоснабдителното сдружение.

Освен обичайните източници на питейна вода, в общината в Бургас не отхвърлят и опцията да се употребяват съвременни технологии като тази за филтриране на солената морска вода. А какво се случва с язовирите и реките в Североизточна България?

Въпреки неналичието на превалявания и по-ниските равнища на язовирите в тази част на страната, съгласно институциите на този стадий няма заплаха от безводие.  

„ Безводие няма по какъв начин да има. Знаете, че част от водовземането на територията на Варненска област става от изворите в Девня, и то много от дълго време. Тоест, няма заплаха тези язовири да пресъхнат ”, изясни регионалният шеф Стоян Пасев.

Въпреки това, равнищата на огромните язовири все още са ниски. Основен източник на вода за Североизточна България остава язовир „ Камчия ”. Според шефа на ВиК сдружението във Варна Валентин Вълканов там съществува проблем, защото Министерство на околната среда и водите е лимитирало количествата вода към морската ни столица за да се обезпечи запас при спешна обстановка.

Според ВиК сдружението би трябвало да се търси съответно решение на казуса.

„ Трябва да има комисия, която да следи за равнищата. Не може ВиК - Бургас да си дава количествата всеки месец. И виждам, че водата, която те получават, е съвсем два пъти повече от нашата. Колкото те взимат повече, а ние по-малко, толкоз нашата цена следва да бъде повишена. А това продължава, ВиК - Варна би трябвало да работи по повдигането на цената към потребителите, което за нас не е добре ”, сподели още Вълканов.

Като различен източник би могъл да се употребява язовир „ Цонево ”, само че това оскъпява неведнъж услугата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР