За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези,

...
За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези,
Коментари Харесай

Силистра - най-северният север



За мнозина Силистра е непозната част от България, а тези, които въпреки всичко са я посещавали – дефинират местоположението ѝ като най-северния север, употребявайки едноименния разказ на Стефан Поптонев от 1975 година.
Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малко на брой знаят.

За Силистра споделят още, че не е град, около който ще минеш напът за другаде. Силистра е град, за който би трябвало да си тръгнал особено, далечен от столицата на близо 500 км и автомагистрала в тази посока няма.

А в действителност Силистра е античен град, населяван от хилядолетия с оставени от разнообразни цивилизации отпечатъци.

Пъстра картина, преплела в едно просвета, история и природа.

Силистра е град, ситуиран върху Архитектурно–археологическия резерват „ Дуросторум – Дръстър – Силистра ”.

В Силистра е непокътнат и Дворецът на раннохристиянските епископи на града, от V – VI век. Намира се зад постройката на полицията в града.

Силистра тази година означи 161-вата годишнина на катедралния храм „ Св. Св. апостоли Петър и Павел “. Единствен за града. Строителството е почнало през 1857-1858 година, само че окончателното довеждане докрай и освещаване е през 1860 година Издигнат на мястото на друга старинна черква, на името на Св. Георги, по тази причина и в този момент с изключение на трон на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори трон в чест на светеца. Днес в храма се пазят мощите на един от дванайсетте доростолски мъченици – св. Дасий, които при идването си в България особено за Силистра донесе Папа Йоан Павел Втори. Храмът е издигнат от занаятчия Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, прочут като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са заменени с други, направени в Одеса.

 фотография: Незабравка Кирова
Догодина ще бъдат маркирани 130 години от строителството на постройката, в която през днешния ден се обитава Художествената изложба на Силистра. Някога обаче тя е била строена за Педагогическо учебно заведение за подготовка на учители по селата, сходно на тези в Лом и Кюстендил. В годините на румънската окупация в нея се е помещавала Префектурата, а по-късно е било събрано и цялото румънско административно ръководство на града. За известно време след освобождението 1940 година е била и Исторически музей. Днес в галерията има скъпи оригинали на създатели като Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев.

В Силистра е непокътната и единствената османска оръдейна цитадела на Балканите от средата на 19-и век. Интересна е и експозицията в Етнографския музея в града, където се пазят над 3 000 текстилни единици.

Дунавският парк на Силистра - където всеки посетител има опция да бъде допрян от вълшебните лъчи на залязващото слънце, обхванат от зелена тишина, е един от най-старите, а може би даже и първи публичен парк у нас.

В непосредственост до Силистра е и Биосферният резерват „ Сребърна “, прочут с колонията от къдроглави пеликани.
Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР