За мнозина радостта е нещо като хубавия сервиз – ползва

...
За мнозина радостта е нещо като хубавия сервиз – ползва
Коментари Харесай

Как да живеете по-добре през 2020

За мнозина насладата е нещо като хубавия сервиз – употребява се единствено при специфични случаи. Но това е неточност – щастието и прочувственото здраве не са бонуси или екстри, а основата на това човек да живее добре.

Това написа в. " Гардиън " в текст от поредицата си " Как да вкарате живота си в ред ", отдадена на " по-спокойния и по-щастлив живот ". Вестникът напомня изследване, съгласно което хората, които гледат положително на живота, спортуват повече, ядат повече пресни плодове и зеленчуци, спят по-добре, тежестта им е по-здравословно, равнищата на стрес – по-ниски, а имунната система – по-здрава.

И все пак удоволствието от живота не е приоритет за множеството хора. " Някога живеех с мисълта, че " Ще бъда щастлива, когато... " Трябва да гледаме на прочувственото здраве като на умеене, а не като не дестинация. И, както с всяко умеене, колкото повече го упражняваш, толкоз по-добър ставаш ", разяснява Натали Коган – създателката на компания на име Happier, която цели да усъвършенства качеството на живот на клиентите си.

Къде е казусът

Първата стъпка е да се откри в коя сфера на живота насладата е максимален недостиг. Психоложката Сара Уейт предлага на клиентите си да нарисуват " колело на живота " - огромен кръг, разграничен на осем или 10 сегмента, които символизират разнообразни неща – работа, финанси, свободно време, личностно израстване, семейство и другари, интимни връзки, здраве и така нататък Всеки от тях се оцветява до друга степен, според от това какъв брой е удовлетворен индивидът от положението им.

Това упражнение би трябвало да помогне той да разбере къде би трябвало да влага повече запаси – да вземем за пример, в случай че работата не е приоритет, няма значение, че нейният сегмент е обагрен единствено на половина. Целта на упражнението е да даде по-ясна цялостна картина и да преодолее навика на мозъка да се концентрира върху негативите.

Да излезеш от отрицателната серпантина

Първият съвет на Коган е хората всекидневно да си записват три дребни неща, за които са признателни. " Не става въпрос да се преструвате, че всичко е наред, а да помогнете на мозъка си да излезе от спиралата на негативността ", прецизира тя.

 Как да живеете по-добре през 2020
© Анелия Николова

Не по-малко мощни са и самосъстраданието и грижливостта (mindfulness), разяснява Шамаш Алидина, създател на Mindfulness for Dummies и съосновател на организацията с идеална цел Museum of Happiness. Много хора считат, че медитацията е изцяло пречистване на мислите, само че не става въпрос тъкмо за това. Да прекараш няколко минути като единствено забелязваш мислите си, като че ли отминават като облаци, да експериментираш с " гъвкавостта на вниманието си ", ти разрешава да спираш отрицателните спирали на мисълта, преди да стартират, изяснява той. " Хората асоциират медитацията със успокоение и разпределяне, само че в действителност тя просто оказва помощ да не се губиш в мислите си ".

Какъв е смисълът

Устойчивото благополучие е обвързвано и с това какво хората вършат за ближните си и какво реализират отвън ежедневните задания. " Не е допустимо да си благополучен човек, в случай че нямаш чувството, че заниманието ти има смисъл ", споделя Коган и дава за образец, че в случай че човек има чувството, че работата му оказва помощ – на сътрудници, клиенти, читатели – е по-лесно стресът в нея да бъде преодолян.

Дори дребните жестове имат значение, като това да дръпнеш стола за сътрудник или да провериш по какъв начин се усеща някой различен. Те подтикват производството на окситоцин и у двамата участници в общуването и с времето основават възприятие за принадлежност.

Домът и фамилията

Известно е, че връзката със фамилията и околните е значима за щастието. Но по какъв начин да се реализира тя? Например посредством постоянни телефонни позвънявания до приятели; образуване на събирания или даже диалози за " скучни ежедневни неща " със фамилията.

Да приветстваш топло завръщащите се вкъщи хора или излизащите хора също оказва помощ, отбелязва Гретчен Рубин, авторка на The Happiness Project. Това са дребни неща и не са сложни, само че имат огромно въздействие.

В същото време тя приказва и за вниманието към самия дом – в случай че някаква работа в него може да се свърши за по-малко от минута, да се свърши незабавно. " Външният ред оказва помощ на вътрешното успокоение ", споделя Рубин, съгласно която една почистена кухня или разтребена полица могат да донесат простичко благополучие. " Тривиално е, обаче хората си споделят " Контролирам ли околната среда, се чувстваш като че ли като цяло държа контрола. Все едно да си оправяш леглото заран – не че има толкоз огромен смисъл, колкото дава подтик на човек. "

Рано пиле

Чувството за надзор е доста по-важно, в сравнение с хората допускат, счита Рубин. А то е неотделимо от физическите извършения, съня и ръководството на финансите. В същото време благополучие може да се реализира в дълготраен проект с малко дисциплинираност – като да вземем за пример отричане от алкохола или захарта, или с ранно лягане.

Да не отлагаш досадата

Отлагането на скучни или сложни задания също може да се окаже по-скоро нездравословно, в сравнение с потребно. Да се отпуснеш със свещи във ваната е ужасно, само че в случай че попълването на данъчната декларация ви изнервя, може би е най-добре просто да я отметнете, отбелязва Уайт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината 2020 (65)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР