За мнозина датата 9 септември е свързана с коренна промяна

...
За мнозина датата 9 септември е свързана с коренна промяна
Коментари Харесай

Девети септември - кървавият преврат, който преобърна истори...

За мнозина датата 9 септември е обвързвана с коренна смяна – унищожаване на капиталистическия строй и построяването на едно по-справедливо обществено общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървясъл прелом довел до ликвидирането на демокрацията и частната благосъстоятелност, почернил живота на стотици хиляди българи.


Историята
В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети Украински фронт на Червената войска. След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в руската сфера на въздействие.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен " Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души. Осъдените на гибел от така наречен " Народен съд " са 2730 души — министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

За пръв път Денят на свободата се празнува като народен празник и задочен ден на 9-и септеври 1945-а година.



По мотив на първата годишнина са помилвани и освободени от пандиза към 900 души, наказани от Народния съд, а над 1000 души са пуснати от трудовите лагери.

Преди година историческата дата за следващ път скара депутатите. Членовете на Демократична България демонстративно напуснаха парламентарната зала, като оповестиха, че тази дата поставя началото на 45-годишния комунистически режим у нас.

Поставяйки акцента върху този въпрос, от Демократична България осуетиха приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване и въпроса с нарастването на пенсиите. От трибуната на Народното събрание бе прочетена декларация на Демократична България.

" Да напомня на народните представители и цялата българска общност, че през днешния ден е Девети септември. На тази дата през 1944 година е осъществен типичен държавен прелом с присъединяване на непозната армия. Българската страна е окупирана от Червената войска и под въздействието проведено и логистично обезпечено от тази непозната войска в България е осъществен прелом, който след това дава опция да бъде открит комунистически режим, който 45 години разделя българската нация ", прочете в парламентарната зала Атанас Атанасов от Демократична България.


 

Александър Симов от Българска социалистическа партия репликира сътрудника си с думите, че " Девети септември е празник за доста хора, както и за родителите на депутатите от " Демократична България ". Половината тук са деца на остарялата номенклатура ", сподели Симов в декларация от името на Българска социалистическа партия.

" Девети септември не би трябвало и не може да бъде употребена като политическа дъвка от някои сили, които, тъй като не могат да предложат проект за България през днешния ден, непрекъснато се пробват с мръсните си пръсти да бъркат в историята. Ето това непрекъснато разделяне в България ражда нашата невъможност да родим взаимен план за бъдещето.

Защото нашата история я употребяват ето такива - децата на остарялата номенклатура, с цел да могат да пишат политически биографии ", съобщи социалистът.

" Провалът на 30-годишен Преход, маркиран със сълзотворен газ, ще кара доста хора да се връщат към смисъла на Девети септември, с цел да схванат неговите фантазии и неточности ", сподели в умозаключение Александър Симов.
Оценката


Събитията от 9 септември 1944 година към момента не са получили единомислещата оценка. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е " национално въстание ". Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението " социалистическа гражданска война ". След политическата смяна от 1989 година събитието е определяно като " боен прелом ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР