За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат

...
За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат
Коментари Харесай

Радев се видя в чудо! Политолог сравни случващото се с Кутията на Пандора, разкри целта на президента

За мен е Кутията на Пандора. Всякакви хрумвания ще стартират да се пръкват. Това съобщи в изявление за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “, който изрази страховете си от радикални промени в Конституцията.
Не съм почитател на подобен вид радикални промени, уточни Ганев по отношение на желанията да се премисли статута на служебния кабинет.
„ Той се ражда като форма на неутрална власт. Не е български, той е привнесен. Има такива модели в Европа, само че активирането му при други модели е по-трудно – при по-задълбочена политическа рецесия “, разясни той.
Запитан съумяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от президента, Ганев посочи, че еманципацията е развой, не е миг.
„ Министър-председателят, с цел да се еманципира от президента, му трябват най-малко няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига толкоз времето да се еманципират изцяло от президента. Изборът на премиера също допуска дали той ще се еманципира по-лесно, по-бързо, в сравнение с противоположното. Президентът Радев от опита си с Огнян Герджиков се спря на модела „ Стефан Янев “ и „ Гълъб Донев “.
Относно репликата „ ала-бала с президента “, произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на Политическа партия, и сметките му, че групировката Политическа партия дружно с Демократична България в действителност има 7-10% представителност, Димитър Ганев разяснява:
„ Анализът на Петков е прецизен. Това пространство е към 300-350 000 гласоподаватели. Той споделя – ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва отвън това поле. Политическа партия беше припозната като политическия план на президента, което ги изкара доста отвън това политическо пространство на демократичната градска общественост. “
Радев си дава сметка, че в Народното събрание опозицията може да бъде единствено „ Възраждане “, само че те са по-радикални. Президентът желае той да наподобява политическата опция, а не Българска социалистическа партия, да се нарежда по отношение на новия постоянен кабинет, както се нареждаше по отношение на Борисов преди няколко години, акцентира Ганев в предаването „ Преди всички “.
И в ГЕРБ, и в ПП-ДБ ще има нюанси при гласуването, форма на обществен отдушник, тъй като недоволни има и в двете обединения, счита политологът.
„ Контролирано ще бъдат оставени тези да гласоподават по този начин, тъй като имат комфорта на 132 народни представители, 11 мандата от горната страна, могат да си го разрешат. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР