За любовта, с думите на руския игумен – герой от

...
За любовта, с думите на руския игумен – герой от
Коментари Харесай

Четирите измерения на любовта ♥ Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта

За любовта, с думите на съветския свещеник – воин от книгата „ Сибирски уроци за живота, любовта и гибелта “ на нидерландския професор по софтуерен мениджмънт и предприемачество Ханс Висема, който повече от 30 година живее и работи в България. Книгата споделя за авантюристичното пътешестване на свещеник на сибирски манастир, придружаван от млад английски академик и е въодушевена от пътешествието на създателя с Транссибирския експрес сред Новосибирск и Красноярск. 

(„ Прогулка боярышни “ (1893), худ. Андреей Петроович Рябушкин; Государственное музейное объединение „ Художественная культура Русского Севера “)

Трайната обич

Тоталната обич може да се трансформира в трайна обич, в случай че има баланс сред общите и допълващите се аспекти. Нека обясня. От една страна, имате обща основа: сходни или съвместими правила, правила, нравственос, идеали, метод на живот, разсъдък. От друга страна, за благополучие, имате и разлики. Тя е стеснителна, той е дръзновен. Той е интроверт, тя е екстроверт. Тя се концентрира върху далечното бъдеще, той - върху близкото. Той може да готви, тя се грижи за градината. На нея й хрумват инициативи, за които той в никакъв случай не би се сетил, той има опит, който е скъп за нея. Казвам „ за благополучие “, тъй като в случай че си наподобявате прекалено много, връзката ви ще бъде безинтересна, ще й липсват провокации. Когато имате разнообразни способности и ползи, все едно всеки държи разнообразни късчета от мозайката. Сами по себе си парченцата на всеки от вас не могат да образуват нещо изцяло, само че когато бъдат събрани на едно място, картината става доста по-ценна. Това се назовава синергия. Двойката е по-силна от сбора от двете персони. Когато има синергия, връзката е вълнуваща и пълноценна. Но без обща основа тя ще се трансформира в низ от спорове за всичко. 

~ Четирите измерения на любовта 

За да илюстрира мисълта си, игуменът помоли да му донесат черна дъска. Намериха една в килерите и откакто я избърсаха от праха - явно не беше употребена от години - той нарисува следната скица: 

- В моите очи трайната обич се състои от четири измерения - сподели той. - Балансът сред общите и допълващите се детайли важи за всяко от тях. 

Първото измерение е интимността. Тя има две страни. Доверието и уважението основават атмосфера, в която можете да споделяте неща, за които сте изключително чувствителни или несигурни. Не бихте ги споделили на другиго, тъй като не знаете дали можете да му се доверите и дали той ще почете интимните ви мисли. 

Другият аспект на интимността е физическата непосредственост. Интимността би трябвало да нараства, тъй като вие изпитвате нужда да се опознаете по-отблизо, това е смисълът на етапа на цялостното потапяне. 

Интимността дава сигурност и вдъхва голяма сила. Енергията и сигурността са горивото за развиването на дарбите, второто измерение на щастието. Така интимността се трансформира в основа за развиване на дарбите. 

Споделените ползи образуват второто измерение на трайната обич. Ако и двамата сътрудници се интересуват, да вземем за пример, от едни и същи спортове, занимания, литература, изкуство, музика, благотворителни действия, вяра, това укрепва връзката посред им. Споделянето на аспекти от професионалния, културния или религиозния живот внася общи и допълващи се детайли и доста обогатява връзките. Дори и да нямат доста допирни точки, двамата могат да демонстрират интерес. към заниманията на другия. На това измерение принадлежат професионалният, културният и религиозният живот. 

Но да не забравяме по-широкия свят. Приемат ли другите двойката като такава? Държат ли се те като двойка? Третото измерение е методът, по който сътрудниците се демонстрират в обществото, т.е. тяхното място в света. 

А четвъртото измерение, несъмнено, е взаимният живот.

Из: „ Сибирски уроци за живота, любовта и гибелта “, Ханс Висема, изд. „ Кибеа “, 2013 година
Картина: „ Прогулка боярышни “ (1893), худ. Андреей Петроович Рябушкин; Государственное музейное объединение „ Художественная культура Русского Севера “, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР