За красотата на и за това, че е прелъстила двама

...
За красотата на и за това, че е прелъстила двама
Коментари Харесай

Легендарният парфюм на Клеопатра

За хубостта на и за това, че е прелъстила двама от най-могъщите мъже в Древен Рим, сме чували доста. Според други митове нейното най-силно оръжие не било това, че е изкусителна съблазнителка, дори в противен случай – не била доста хубава, само че за сметка на това се славела с извънреден разсъдък. Твърди се също, че нейният неудържим сексапил се криел в мелодичния й глас, тъй като на монетите, на които е нейният лик, е изобразявана с мъжествени черти и голям нос.

Любовница на двама от най-могъщите мъже в Древния Рим – Юлий Цезар и Марк Антоний, тя е привличала мъжкото внимание към себе си постоянно, само че по какъв начин? Тайната се крие в парфюма, на който е ухаела, само че в никакъв случай не сме се замисляли какъв тъкмо е ароматът му.



2000 години по-късно и след разкопки и задълбочени изследвания на обекта Тел ел-Тимаи, северно от Кайро, екип от археолози пресъздават мирис, за който настояват, че е еквивалент на Шанел №5 за тези далечни времена и е бил употребен от владетелката на Древен Египет.

Градът, в който са разкопките – прочут с името Тмуис, е учреден към 4500 година прочие н. е. Там са се намирали и най-известните аромати по това време, наречени Мендезийски и Метопийски.



Легендата гласи, че когато  се е отправила към Тарсус, с цел да се срещне с Марк Антоний, тя заляла пурпурните платна на своя златен транспортен съд с задоволително количество от парфюма си, с цел да може ароматът да се усети надалеч преди да доближи до самия бряг.



През 2012 година екипът разкрива фабрика, употребена от търговец на парфюми към 300 година прочие н. е., която включва място за произвеждане на избраната течност, както и няколко дребни гърненца с към момента непокътната наслойка в тях. Ароматът не се е съхранил, само че химическият разбор на утайките разрешава да се разкрият някои от тайните съставки.

Основата е смирна, смола, извлечена от трънливо дърво, намерено в Африканския рог и Арабския полуостров. Екипът прибавя съставки, включващи кардамон, зехтин и канела, а получената примес е по-гъста и лепкава от актуалните аромати, съвсем като зехтина. Тя основава мощен, лют мирис, който е по-дълготраен от днешните смеси. Въпреки че е бил толкоз дългогодишен, всеки ден е слагала от него зад ушите си. Твърди се също, че тайната съставна част на този парфюм била цвят от наследник лотос, заветен за хората по това време. Той постоянно е изобразяван по стените на гробниците и е имал халюциногенни свойства.

 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР