За колко време би се изплатила инвестицията в гарсониера в

...
За колко време би се изплатила инвестицията в гарсониера в
Коментари Харесай

Купуваме гарсониера в София – за колко години ще се изплати?

За какъв брой време би се изплатила инвестицията в гарсониера в панелен блок в някоя от частите на столичния квартал „ Младост “? Отговор на този въпрос дава брокерът от портала „ Сделки с парцели “ Поля Христова, написа money.bg. Според настоящите към края на 2022 година разгласи за продажби на жилища сходен парцел грубо струва 90 000 евро или към 2000 евро на кв.м.

„ Ако решим, че купуваме панелката за 90 000 евро имаме разноски по прехвърлянето. Това са нотариалните такси, налог за прекачване, който в София е максимален – 3%, такса за регистриране и в случай че имате брокер ще би трябвало да платите и комисионна “, изброява Поля Христова и прибавя, че ще са нужни добави средства за лек ремонт, в случай че жилището е в добър тип. В този случай спомагателните разноски в най-хубавия случай биха възлизали жестоко на 10 000 евро. Така в последна сметка гарсониерата излиза към 100 000 евро.

Какъв наем можете да получавате от парцела?

Средната сума, която може да бъде получена от отдаване чартърен, след заплащане на налози е 300 евро месечно или 3600 евро на година, съгласно Поля Христова. Истината е че няма по какъв начин да имате непрекъснато наематели без нито един месец „ дупка “, отбелязва тя.

„ Ще ви бъдат нужни сред 27 и 28 години, с цел да си изплатите първичната инвестиция “, пресмята брокерът. И това е без непредвидените разноски за ремонт, годишните налози здания и боклук, които обаче са относително ниски и не се отразяват значително на крайния период за погашение на инвестицията.

Ако купите парцелът с заем?

Да вземем образец с заем от 70 000 евро, при период от 30 години и рента 3%. В този случай вноската ви ще бъде малко под 300 евро.

„ За тези 30 години вие ще платите с изключение на главницата от 70 000 евро, само че и още към 37 000 евро лихви “, пресмята Поля Христова. Това значи, че чак след 30 година ще започнете да печелите от жилището си, споделя още тя.

„ Към момента с продажните цени и равнищата на наемите подобен парцел едвам ли ще бъде инвестиция за вас, той ще бъде инвестиция за вашите деца, тяхното завещание “, обобщава Поля Христова.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР