За колко дни имаме природен газ в хранилището в Чирен?

...
За колко дни имаме природен газ в хранилището в Чирен?
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ с кошмарна прогноза: Какво ще се случи в България, ако руските доставки спрат

За какъв брой дни имаме природен газ в хранилището в Чирен? Разчетите на „Булгартрансгаз“, които го стопанисват, сочат, че в случай че през днешния ден съветските доставки спрат, горивото там ще стигне за не повече от месец, и то при лимитирано прилагане.

„Вчера потреблението у нас е било към 11 млн. кубични метра и оттук насетне се вижда по всяка точка общо какъв брой е влезнало в системата“, съобщи пред bTV изпълнителният шеф на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той добави, че постоянно ревизира тече ли газът от Русия.

„Не единствено като се събуждам, само че и преди да си легна. Имаме система, която следи и количествата и налягането на почасова база – това и преди да се легна, и откакто стана го ревизирам, даже от време на време и през нощта“, добави той.

В момента в хранилището има към 100 млн. кубични метра синьо гориво. При прекъсване на съветския газ ще се задейства проект за изключителни обстановки и ще се наложи ограничаващ режим. Газ ще се насочва главно към топлофикациите и газоразпределителните сдружения, които обслужват битови консуматори и единствено за основни предприятия.

„Считам, че бихме могли най-уязвимите клиенти със съответните ограничавания и за тях да ги осигурим в границите на 30 дни“, добави Малинов.

Ако се стигне до прекъсване на съветските доставки, ще се мисли и за пазаруването на полутечен газ от Гърция и Турция. Той обаче при всички случаи ще нарастне доста при сходно разтърсване на пазара. В тези сепаратори течната фаза се отделя от газообразната при добива от сондажите.

За разширението на Чирен се приказва към този момент 10 години, само че действителни стъпки се вършат едвам в този момент. Капацитетът на газохранилището сега е 550 млн. кубични метра. Очаква се след разширението той да се усили двойно и да доближи 1 милиарда кубични метра. Това обаче ще стане през 2024 година

„Вероятно сега, поради войната в Украйна, не е допустимо да се възобнови контракта с „Газпром“, само че няма потребност и да се заявява, че няма да се възобновява, тъй като ние сме в по особена обстановка, по отношение на останалите европейски страни, защото сме единствената страна, чийто контракт изтича в края на годината. Другите страни имат дълготрайни контракти, на нелоши цени някои от тях.

Т.е. би трябвало да сме малко по-обрани, с цел да не всяваме в допълнение напрежение и да лишаваме от вероятност стопанската система, тъй като в случай че няма да има дълготраен контракт би трябвало да има изясненост по какъв начин ще се доставяме с газ, по какви направления, резервирали ли сме потенциали, обезпечили ли сме количества, на каква цена“. Това сподели по bTV Васил Велев – ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

„Този азерски газ, контрактуван през септември, не може да размени цялото количество, даже да приемем, че ще купуваме газ от някой различен, т.е. опосредствено.

И преди да изкопаем нов бунар, споделят източните мъдрости, не би трябвало да плюем в остарелия. Трябва да има сигурност на доставките и да има вероятност освен като количества, само че и като цени и по тази причина работодателските организации се обърнахме с писмо до премиера“, посочи Велев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР