За коалиционното споразумение и ротацията на кабинета Tribune.bg разговаря с

...
За коалиционното споразумение и ротацията на кабинета Tribune.bg разговаря с
Коментари Харесай

Любен Дилов-син за ,,сглобката“ и ротацията: Ще има напрежение. Президентът пося бури, които…

За съдружното съглашение и ротацията на кабинета Tribune.bg беседва с народния представител на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.
Г-н Дилов, за какво до момента ГЕРБ приемаше „ сглобката “, а преди ротацията упорства за съдружно съглашение?
Винаги съм твърдял, че това, което се направи, е прекомерно интелигентно за българския политически хайлайф. Този ход до момента е присъщ за много по-развити общества, където съдружната просвета е на високо равнище. Тук се направи нещо – ни рак, ни риба, само че факт е, че работеше до момента. Имаше компликации, има доста недоволства – в електорат, в депутати, само че различен вид няма към този миг.
Това бе прието, като изследванията демонстрират, че в случай че има избори, отново това са двете политически обединения, които да се обединят в общо ръководство?!
Какъв по-различен резултат – ГЕРБ-СДС ще имат 5 депутати повече, а ПП-ДБ ще имат 6-7 депутати по-малко, което не трансформира огромната картина. Да не забравяме, че до нас има война, че сме в тежка рецесия, че имаме да гоним значими решения поради ПВУ. Има доста промени и аз не слагам измежду тях конституционните. Например, в нашата сфера културата има промени, които просто би трябвало да се създадат. Ако си позволим още едно забавяне, ще загубим 90 млн. евро единствено за културата.
Точно Борисов сподели, че проблемите на хората са останали на назад във времето!
Ние си играем някаква игра на стъклени перли, а хората чакат някакви неща. В моя град Бургас хората чакат санирането. Имат най-вече планове от цяла България – 180 безусловно подготвени плана. Хората и пари са събрали и аз какво да им кажа – чакайте да създадем кабинета и ще забележим след това?! За разлика от доста места там санирането дава неповторим резултат. Хората си откачат радиаторите, отхвърлят се от парно. Просто подобен е климатът, че като си изолираш добре къщата и климатици не ти трябват, тъй като пази и от горещина.
Съгласен ли сте, че до момента имахме един кабинет на „ външните работи “, доста визити на открито, а каква работа са свършили не е ясно?
Аз много се озадачих на статистиката, която Борисов изнесе, тъй като в действителност крепко пътешестване пада. Може би би трябвало да го оправдаем, че сега има доста другарство с европейските служители. Не знам, не съм видял къде са пътували. Впечатлиха ме. Аз съм човек, който доста пътува. Да ме биеш по служебна линия в случай, че аз разходвам яки пари, с цел да вървя да се гмуркам. Миналата година съм направил 42 000 км единствено със аероплан. За кола, да не описвам, още толкоз.
Вашата прогноза, по какъв начин ще мине ротацията?
Ще мине по някакъв метод. Ще има разтърсвания и това е ясно. Има министри, които би трябвало да си вървят. Очевидно е, че просто не си правят работата, а тъй като ги одобрявам или не. Ще има напрежение и това е вън от подозрение, тъй като то е посято. Антагонизмът сред Политическа партия и ГЕРБ е доста огромен, не толкоз с Демократична България, колкото с Политическа партия, което идва от това, което пося президентът, т.е. тези стихии, които жънем са негови. Парадоксалното е, че и двете групи са уверени, че каквато и неприятна композиция да измислят, по-лошо ще е да дадат на президента още веднъж да ръководи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР