За живота на панелните блокове се говори от години. Темата

...
За живота на панелните блокове се говори от години. Темата
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на панелните блокове?

За живота на панелните блокове се приказва от години. Темата още веднъж излезе на дневен ред при започване на годината след земетресенията в Турция. И тогава още веднъж специалисти в региона на жилищното строителство не стигнаха до умозаключение по-надеждна ли е тази структура от тухлената или противоположното. Единственото несъмнено в тази ситуация е, че санирането и всевъзможен тип друго усъвършенстване на панелите и връзките сред тях удължават живота на тези здания, които съставляват значителен % в столицата и цели квартали са построени от тях.

Поглеждайки, от различен ъгъл към тематиката, а точно през погледа на организациите за недвижими парцели – обстановката продължава да бъде все толкоз неразбираема. Ясен и безапелационен отговор на въпросите: Какво ще се случи с тези блокове след години? Накъде ще тръгнат цените на жилищата от този ти? И добра инвестиция ли е покупката на панелка? – няма.
Спекулация
Според Александър Гергов, съучастник в компанията за недвижими парцели Antre, до 10 години цената на този вид парцели доста ще се намали или ще остане на равнища много по-ниски спрямо останалите жилища на пазара.

Всички банки финансират сега приблизително към 70% за панелно строителство. Докато при новото строителство, банката финансира до 85%. В един миг хората ще предпочетат да купят ново строителство или пък тухлено вместо панелно, тъй като няма да имат опция за такова огромно самофинансиране и това ще смъкне тяхната цена “, споделя Гергов в диалог с Economic.bg.

Според него макар всички плюсове, които имат панелните жилища – чиста повърхност, огромни отстояния сред блоковете, както и зелените площи – инвестицията в тях е „ неприятна “. Като главният му мотив е, че цената на тези парцели ще падне с времето, тъй като моделът на строителството към този момент ще е много остаряло.

Според изпълнителният шеф на АДРЕС Гергана Тенекеджиева обаче при положение, че покупка на подобен вид парцел евтино и следваща продажба след главен ремонт на жилището, можем да приказваме за добра инвестиция.

Не е рентабилно, в случай че смяташ да го продадеш след 30 години, тъй като не знаеш какво ще се случи. Има огромна неопределеност “, споделя Тенекеджиева.

И тя, и Георги Янков, съучастник в Primo + считат, че  тематиката с бъдещето на панелните блокове е спекулативна, защото не е ясно какво ще се случи след години. За момента има към 15% от хората на пазара на недвижими парцели, които избират този вид жилища. Това нормално са хора, израснали в съответния квартал, привикнали с живота в подобен вид блокове или хора, които наоколо имат родственици, споделя Тенекеджиева.
Бъдещето
За мен бъдещето на панелите е неразбираемо. Голяма част от тях се продават на доста по-високи цени от тухленото строителство изключително там където има мощна централизация на панели. Каквото и да кажем, ще е спекулативно и доста зависи от това по какъв начин би се грижила дадена община за тези блокове “, споделя Гергана Тенекеджиева

И тримата специалисти, са безапелационни, че санирането е ключът към запазването на тези парцели по-дълъг интервал от време годни за живот. Друг обаче е въпросът, че хората всеобщо поставят топлоизолация.

Самия развой на саниране е повече от потвърдено, че покачват и усъвършенстват живота на панелите. Едно е да направиш външна изолираност, друго е промяна на дограмата на общите елементи. Има доста дълбочина в тези процеси. Но изрично има ли някаква работа по панела, живота му се удължава. Единствения факт, който е явен на пазара е, че панелните жилища си имат някакви достолепия “, споделя Георги Янков.

Според него в резултат на войната в Украйна и индексацията на договорите, както и многото незавършени здания през последните 25 години, води до повишение на интереса на хората към по-старото строителство, само че докога то ще се задържи и ще стане ли още веднъж съвременно, единствено времето и процесите ще покажат.

Мисля, че всичко, което се разяснява по тематиката са спекулации. Никой не може да отбрани ясно и изрично тезата, че те ще станат по- евтини в случай, че сега цените на панелите в някои елементи на София са по-високи от новото строителство “, споделя той.

Тук се появява и въпроса за собствеността на земята под блоковете, която е общинска. И при положение на срутване на блоковете, каквито хрумвания е имало през годините, ще би трябвало общината да построи отначало жилищата. Но съгласно Александър Гергов общината и страната не разполага с подобен запас това да се случи.

Според Тенекеджиева пък юридическата тежест на правото на градеж е идентична, без значение от това какъв е вида строителство. „ Самия факт, че ти имаш право на градеж на избрани квадрати значи, че ти защитаваш по избрани способи без значение дали имота е на вложител или на общината “, споделя тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР