За жалост, диагнозата азооспермия, е може би най-стряскащият резултат след

...
За жалост, диагнозата азооспермия, е може би най-стряскащият резултат след
Коментари Харесай

Какво представлява азооспермията - диагностика и лечение


За жал, диагнозата азооспермия, е може би най-стряскащият резултат след провеждането на спермограма във връзка на репродуктивни проблеми при мъжа. Понятието значи цялостна липса на сперматозоиди, само че в еякулата. Липсата на сперма в спермата, съставлява 15 % от общите проблеми с безплодието.

В този развой, двойките се изследват самостоятелно, с цел да се проучат техните репродуктивни качества. Когато лекарят реши за належащо, обстановката, която предотвратява образуването на бременност, се дефинира посредством потребление на лабораторни проучвания и способи за радиологично обрисуване. Благодарение на разрастващите се технолигии и специфични способи на лекуване, това положение предстои на лекуване и в някои случаи то бива много дейно.

Тук ще разгледаме малко по обширно, какво съставлява й.

Какво е азооспермия?

Азооспермията е, положение, при което няма сперматозоиди в спермата. Ако спермата от репродуктивни кафези на мъжки липсва в спермата, то не е допустимо да се реализира бременност по натурален метод. Азоoспермията е 1% заболяване измежду всички мъже и 15% измежду стерилните мъже.

Видове

Азооспермията се дели на два типа - обструктивна и необструктивна (секреторна).

Обструктивна азооспермия

Обструктивната азооспермия е положение, следено след вродени недостатъци на семепроводната система или генетични аргументи (муковисцидоза или цистична фиброза), ретроградна еякулация, хирургични интервенции и предходни болести.

Тя се среща в по-малък % от случаите. При обструктивната азооспермия не се откриват сперматозоиди в еякулата, макар естествената сперматогенеза. Причината е съществуване на спънка по пътя на сперматозоидите.

Необструктивна (секреторна) азооспермия

Тя е най-често срещаната и най- сложна за лекуване. Тя е в резултат на добити или вродени положения, водещи до нарушената функционалност на тестисите, стерилитет и нарушена сперматогенеза.

При претестикуларни нарушавания

Необструктивна азооспермия при претестикуларни нарушавания се дължи на несъответстваща хормонална стимулация, на другояче обикновено функциониращи тестиси. В типичния случай са налице ниска плазмена централизация на FSH (фоликулостимулиращ хормон), водещи до слаба стимулация на тестисите и потиснато произвеждане на сперматозоиди.

Може да се дължи и на нарушавания във функционалността на хипофизата, угнетяване на секрецията на FSH от външен импорт на тестостерон в организма. Химиотерапията също може да потисне сперматогенезата.

Необструктивна азооспермия от тестикуларен генезис

В този случай, тестисите са с абнормална конструкция, атрофични или липсват. Продукцията на сперматозоиди е мощно понижена или отсъства.

Причините за поява са най-много хромозомни недостатъци и генни разновидности - крипторхидизъм, синдрома на Клайнфелтер, синдром на Сертолиевите кафези.

Негенетичните аргументи за тестикуларна непълнота са варикоцеле, инфекции (орхит), прекарани хирургични интервенции (тумори, травма), радиация и други.

Лечение на азооспермията

Първата стъпка при лекуването на азооспермия е да се направи всичко допустимо да се добият сперматозоиди от мъжа. Метода на лекуване зависи от водещата причина за неналичието на сперматозоиди. Лечението може да вкючва:
Микрохирургична реорганизация на урогениталния трактХормонална терапияНутритерапияВарикоцелектомияЕкстракция на сперматозоиди и АРТ


Микрохирургична реорганизация

Прилага се общоприета хирургия или ендоскопска техника, която е минимално инвазивна. Всички интервенции се правят с цялостна анестезия. Целта при тях е да възтановят проходимостта на запушените сектори.

Хормонална терапия

Хормоналната стимулация може да подтиква спермогенезата или да усили възможностите за намиране на сперматозоди по време на екстракция.

Нутритерапия

Използва се антиоксидантна терапия за подкрепяне възтановяването на сперматогенезата и възстановяване възможностите на забременяване при АРТ.

Варикоцелектомия

Варикоцеле, е постоянно съпътстващо заболяване при мъжете със стерилитет. Счита се, че разширените вени на скротума могат да попречват производството на сперматозоидите. Смята се, че хирургичното лекуване на варикоцеле, може да докара до възтановяване на сперматогенезата в границите на няколко месеца.

Екстракция на сперматозоиди и АРТ

Тя е освен главен способ за диагнозата, само че и лекуване на азооспермия. Целта е забременяване със личен генетичен материал. Използват се разнообразни способи, като TESA, MESA, PESA, TESE.

Азооспермията, е предизвикателство пред актуалната репродуктивна медицина. Напредъкът в разбирането на това положение и създаването на способи за лекуване дава вяра на доста мъже да се снабдят със лична рожба. Най-важно е слагането на точна диагноза и предприемане на ограничения за лекуване без отсрочване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР