За изминалата 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава

...
За изминалата 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава
Коментари Харесай

Евростат ни зашлеви! Къде стои България в Евросъюза

За миналата 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба, варира сред 59% от междинното ниво за Европейския съюз в България и 261% в Люксембург. Това демонстрират най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат.

Информацията е за обилни разлики сред страните членки на Европейски Съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - индикатор, употребен за премерване на икономическата интензивност. През 2022 година Люксембург и Ирландия записват най-високи равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразени в покупателна дарба, надлежно със 161% и 134% по отношение на междинното равнище за Евросъюза. След тях се подреждат Дания (36% над междинното за ЕС), Нидерландия (30%), Австрия (25%), Белгия (21%), Швеция (19%) и Германия (17%).
-->
Държавите с най-ниски равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен в покупателна дарба, през предходната година са били България (41% под междинното равнище за ЕС), Словакия (33%) и Гърция (32%).

Паритетът на покупателната дарба (ППС) мери съотношенията на цените в сравняваните страни и се употребява за преобразяване на стойностните индикатори в единна условна валута, наречена „ стандарт на покупателната дарба ” (СПС), която изравнява покупателната мощ на другите национални валути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР