За година и половина служебни правителства и редовното правителство на

...
За година и половина служебни правителства и редовното правителство на
Коментари Харесай

Горанов: В момента никой нищо не работи по приемането ни в еврозоната

За година и половина служебни държавни управления и постоянното държавно управление на Кирил Петков дефицитът се натрупа и е двуцифрен, само че в милиарди “.

Това съобщи някогашният финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов по БТВ. „ Медицината е описала добре положението, в което се опитваш да бягаш от действителността. Предлагам на Асен Василев да покаже къде могат да се свият разноските. Капиталовите разноски в идващия бюджет са от Плана за възобновяване и резистентност. Ако желаеме да ги махнем, това значи, че няма да усвояваме “, добави той.

Според него сега никой нищо не работи по приемането на България в еврозоната, а служебният министър на финансите не може да поеме тази роля, защото президентът не е декларирал обществено, че желае приемането, а и към момента няма работещо Народно заседание.

Горанов съобщи, че от ГЕРБ са входирали решение на Народно събрание, което да даде мандат на държавното управление за интензивно продължение на диалозите с еврозоната. 

„ Никой не е работил нищо. Да сте чули от Радев или Асен Василев да е преместил нещо на милиметър напред по тематиката „ еврозона ”. Ако на следващия ден би трябвало да отиде българският финансов министър в еврогрупата  и да рапортува за степента на прогрес, първото нещо, което ще му кажат е „ Ти кой си? Ти си длъжностен министър, нямаш парламент зад теб, нямаш президент, който да е декларирал позиция, че желае еврото. Ти кой си ”, изясни той. Горанов насочи укор, че „ Радев сега управлява и изпълнителната власт. В това нямам укор към него. Моят укор е, че когато беше тук Фон дер Лайен можеше да каже - Шенген и Еврозона. Той сподели единствено първото, само че не и еврозона ”.

Според Горанов дългът е проблем, тъй като би трябвало да се връща и не е почтено по отношение на бъдещите генерации.

„ Инфлацията е разследване от политики, които са се натрупвали през годините. Сега тя е по-скоро предстояща, войната в Украйна, която агресорът Русия провокира, сигурно повлия на енергийните цени в Европа. Насложени, тези фактори няма по какъв начин да не доведат до покачване на цените ”, изясни някогашният финансов министър.

„ Имахме вътрешен запас в електроенергийното произвеждане, с цел да смекчим този удар. Много по-рано трябваше да бъде въведена мярка, която да понижи енергийните цени за производителите, с цел да не се постанова да включват високите цени на електрическата енергия към цените на тяхната продукция. Инфлацията не може да се гаси посредством разпределяне на пари на калпак. Някои бизнеси не пострадаха толкоз, колкото други. Ако дадете отстъпка за дизел на богат човек и на безпаричен, резултатът е друг. Трябва доста по-прецизно да се насочва помощта ”, разясни Горанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР