За година и половина, след отпуснати 188 млн. лв. за

...
За година и половина, след отпуснати 188 млн. лв. за
Коментари Харесай

188 млн. лв. аванси са стигнали за укрепване на едно свлачище

За година и половина, след отпуснати 188 млн. лева за задатъци на подизпълнители, е укрепено едно само свлачище - това при Рилския манастир, което рекламно бе посетено няколко пъти от някогашния министър председател Бойко Борисов. Работата по останалите 83 обекта, за които са били предопределени целево средствата, е до средата. Парите са отишли от държавното сдружение " Автомагистрали " при 25 компании. Договорите по задатъците завършват в края на годината, съвсем всички се обрисува да не бъдат изпълнени.

Всичко това стана ясно през днешния ден следобяд на брифинг на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова. Тя заяви данните след инспекция на " Автомагистрали ".

С непрозрачното харчене на големи бюджетни средства

от сдружението са свързани едни от огромните корупционни обвинявания към държавното управление на ГЕРБ. Брифингът на Комитова е част от обещаното " осветляване ", което служебният кабинет прави за наследството от предходната власт.

Министърът разказа в детайли пътя на парите и (не)свършеното. През есента на 2019 година държавното управление отпуска милиони целево за свлачища, срутища и ремонт на пътни диги. Средствата отиват в организация " Пътна инфраструктура " (АПИ), а 221 млн. от тях - в " Автомагистрали ". До края на 2019 година държавното сдружение подписва

контракти с 25 компании за 84 обекта,

като са дадени 188 млн. лева предплатено. Конкретиките в споразуменията са комерсиална загадка, само че е известно, че против задатъците подизпълнителите трябвало да изготвят планове, да доставят машини, материали, да се работи на терен и така нататък " Изминали са година и половина, към този момент трябваше да има осъществяване. Но към днешна дата от 84 обекта имаме 1 изпълнен – срутището до Рилския манастир. За него са изхарчени към 6 млн. лева Останалите 182 млн. са във компаниите. Очакваме до 20 дни още едно позволение за градеж. Другите обекти са на фаза планиране, доста надалеч от позволение за градеж. 4 от плановете са върнати от АПИ, други 9 следва да се прегледат в организацията, 2 са в първична фаза ", съобщи Комитова. За остатаналите -

над 60  - не се знаело на какъв стадий са, почнали ли са изобщо.

Имало и такива, които са на най-първоначания стадий „ корекция на кадастриална карта ”. Самите компании са отказали среща с Комитова. Тя счита, че за всички тези висящи проекти може да изминат от 1 до 5 години, до момента в който бъдат дефинитивно приключени, тъй като темповете по правене на плановата документи са и мудни по принцип.

" В края на 2021 година периодите изчитат ", сподели още Комитова. И даде да се разбере, че се обрисува парадоксалната обстановка до финала на договорите нищо да не бъде свършено. 25-те компании били определени от комисия в АПИ измежду 32 претендента. Според Комитова средствата е трябвало да бъдат превеждани откакто се види издадено позволение за градеж. Всичко това е

коствало главата на шефа на АПИ Георги Терзийски.

За ориста на дирекора на " Автомагистрали " Стоян Беличев тя не съобщи планове, сега той бил в отпуск.

На срещи в АПИ и сдружението Комитова получила въпреки всичко пояснения за забавянето. Но те били строго професионални, по тази причина тя не ги обясни в детайли. Все отново били от рода на неточности в картите, разминаване в документите и така нататък

Резултатите от инспекцията ще бъдат пратени на Национална агенция за приходите и организацията по финансов надзор.

 

ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН

Вчера водачът на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова остро разкритикува районното министерство, че новите лица в АПИ, поставени на мястото на Терзийски и сътрудниците му, не разполагат с експертиза. Манолова се усъмни, че кадрилът се прави, с цел да се прикрият следи. Съмнително било и В отговор на този самобитен другарски огън Комитова отговори общо, че не се е виждала с Манолова. Говорителят на кабинета Антон Кутев, който участва на брифинга, разясни, че се е срещнал с нея, въпреки и по различен мотив, само че й заречен скоро министерството да покаже по-добри резултати в работата си. 

 

" АВТОМАГИСТРАЛИ ": ВСИЧКО Е ЗАКОННО

Авансите, които „ Автомагистрали “ е предоставила, са по контракти с дълготрайно деяние – от няколко години - при наклонност на непрестанно повишаване на цените в строителството и потребност от голям размер материали и техника. Това декларират от сдружението в отговор на питане на Българска национална телевизия.

" Най-професионалният управнически метод е на процедура фиксиране на цените на нивата все още на даване на задатъците на фирмите-доставчици. Целта е да не се оскъпяват плановете при настъпване на действителното строителство, към което може да се доближи и след повече от година ", се споделя още в отговора на " Автомагистрали ".

Според сдружението, обектите по контракта с АПИ са на друг стадий на осъществяване: Един чака за планиране, 20 се проектират на първи стадий, други 48 към този момент са признати от АПИ на първи стадий, 1 е признат и на втори стадий. 13 обекта чакат позволение за градеж и един към този момент е получил.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР